Befektetők, cégvezetők és más pénzügyi döntéshozók a világ minden táján egyszerre kezdtek idegeskedni a hét végi ukrajnai polgárháborús fejlemények miatt. Piaci megfigyelők arra figyelmeztetnek, hogy a helyzet romlása párosulva az Oroszország elleni uniós és amerikai szankciókkal megfékezhetik a törékeny európai fellendülést és hitelválságot okozhatnak Oroszországban, ami továbbgyűrűzhet a világ más országaira.

Ken Courtis, a Startfort Holdings tőketársaság elnöke arra hívja fel a figyelmet, hogy a szankciók nyomán a külföldi bankok nagyon megfontolhatják, meghosszabbítsák-e az orosz partnereiknek nyújtott hiteleiket. A nemzetközi pénzintézetek, köztük a japánok elkezdték visszafogni ottani tevékenységüket, és ahogy a szankciók szigorodnak a folyamat vége masszív hitelválság lehet, amely nem áll meg Oroszország határainál - fejtegette a szakember a CNBC tudósítása szerint.

Vigyázó szemetek...

Courtis úgy látja, hogy ez a folyamat már elkezdődött. A bankok máris újragondolják orosz kintlévőségeik megújítását, illetve azt, hogy beszálljanak-e az moszkvai tőzsde tervezett első kibocsátásaiba (IPO). Az elemző az 1997-ben kirobbant ázsiai pénzügyi válságot megelőző időszakhoz hasonlítja a jelenlegi helyzetet. Akkor fél Ázsia gazdasága belerendült a tovagyűrűző deviza- és hitelkrízisbe, és a világ hajszálra került egy átfogó pénzügyi összeomlástól.

Az akkori válsághullám Thaiföldről indult el - ahol a kormány kénytelen volt feladni a hazai valuta rögzített dollárárfolyamának támogatását -, majd innen gyűrűzött tovább. Tizenhét éve gyanútlanok voltak a piaci szereplők. Azt kérdezték egymástól: Thaiföld? Hol van az a Thaiföld? Oroszország valóban nem Thaiföld, hanem egy sokkal nagyobb, sokkal jelentősebb szereplő a világgazdaságban. Ezért Courtis azt ajánlja mindenkinek, akinek befektetni való pénze van, hogy vigyázó szemét Moszkvára vesse.

Bizsereg az aranypiac

Ukrajnában a hét végén eszkalálódott a kormányerők és a felfegyverzett oroszbarát szeparatisták, illetve a felek civil támogatói közötti feszültség. Az Oroszországgal szimpatizáló tömeg megrohamozott egy rendőrőrsöt, amelyben 70 aktivistájukat tartottak fogva, miután a tengerparti városban néhány órával korábban rágyújtottak egy középületet az azt megszállva tartó szeparatistákra, több tucatot megölve közülük.

Ukrajna polgárháborúba süllyedése brutális kárt okozhat Moszkvának: Kijev 3,5 milliárd dollárral tartozik és a Gazprom az elmaradt gázárfizetések miatt azzal fenyegetőzik, hogy júniusban leállítja az energiahordozó szállását. A befektetők persze mind jól tudják ezt - idegeskedésük nyomán hétfőn az európai tőzsdék egyszázalékos mínuszban nyitottak. A pénz végső menedékének számító arany ára azonnali szállításra fél százalékkal, unciánként 1308 dollárra kúszott fel.

Invázió sem kell

Lothar Mentel, a Tatton Investment Management egyik vezetője sokak véleményének adott hangot, amikor arról beszélt Ukrajna a polgárháború szélére sodródott. Oroszországnak nem kell lerohannia szomszédját, az orosz szeparatisták már ott vannak, akik minden további nélkül behúzhatják Ukrajnát egy véres polgárháborúba. Az orosz agressziót ráadásul részben az mozgathatja, hogy Vlagyimir Putyin államfő ezzel akarja elterelni a lakosság figyelmét a gazdaság bajairól.

A múlt héten az IMF 1,3 százalékról 0,2 százalékra szállította le az orosz GDP idei növekedésére adott előrejelzését. Antonio Spilimbergo, a Valutaalap moszkvai missziójának vezetője arról beszélt, hogy a gazdaság recesszióba süllyedt és az országot összesen 100 milliárd dollár működőtőke hagyhatja el 2014-ben.

Angel Gurria, az OECD vezetője azt monda a hét végén a CNBC-nek, hogy az ukrán válság aláássa a világgazdaság egészével szembeni bizalmat, miközben piacok amúgy is ingatagok. Kuroda Haruhiko, a Bank of Japan elnöke arra emlékeztetett, hogy a piacokat ugyan eddig viszonylag érintetlenül hagyta az ukrán-orosz konfliktus, ám az energiaellátásban jelentkező legkisebb kiesésnek világszintű hatása lenne. Egy pillanatra sem szabad megfeledkeznünk arról, milyen kockázatokat hordoz a válság esetleges elmélyülése - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!