Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jan Blatny ötvenéves, elismert hematológus szakorvos, a gyerekek vérképzőrendszerének betegségeivel foglalkozik és miniszteri kinevezéséig a brünni egyetemi Kórház igazgatóhelyettese volt.

Elődje, Roman Prymula alig másfél hónapig volt miniszter. Bukását az okozta, hogy a cseh sajtó néhány napja rajtakapta, hogy nem tartotta be a saját maga által elrendelt óvintézkedéseket, Prágában részt vett egy találkozón egy hivatalosan bezárt vendéglőben, és amikor azt elhagyta, nem viselt arcmaszkot. Prymula, aki az egyik legjobb cseh járványügyi szakember, elfogadta Andrej Babis kormányfő javaslatát, hogy ilyen minőségben a kormány egyik szakbizottságában dolgozzon.

"A koronavírustól való félelem megbénítja az embereket, és ezt meg kell változtatni. Arra van szükség, hogy az emberek elismerjék a veszélyt, és tiszteletben tartsák az elrendelt óvintézkedéseket" - jelentette ki Jan Blatny hivatalba lépése után. Elképzeléseit részletesen pénteken sajtótájékoztatón kívánja ismertetni.

A cseh egészségügyi minisztérium honlapján megjelent legfrissebb adatok szerint szerdán 12 977 új igazolt koronavírus fertőzést mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok, ami szabadnapokon az eddigi legmagasabb esetszám. Szerdán Csehországban államünnep, munkaszüneti nap volt, és ilyenkor általában jóval kevesebbet tesztelnek, mint munkanapokon.

Továbbra is rohamosan emelkedik a halottak és a kórházban kezeltek száma. Szerda estig 2675 személy halt meg a koronavírussal kapcsolatban. Több mint egy hete már jóval száz felett van a napi elhalálozások száma. Kedden 146-an haltak meg, ami az eddigi legmagasabb napi szám.

A kórházakban szerda este 6624 személyt kezeltek, ez a szám egy nap alatt 433-al nőtt. A súlyos esetek száma 69-el 962-re emelkedett.  A kórházakban kezeltek száma egyre nagyobb terhelést ró a cseh egészségügyi rendszerre, mert a Covid-19 kezelésére elkülönített részlegek kapacitásuk felső határához közelítenek - mutatott rá a minisztérium.

Csehországban jelenleg szigorú óvintézkedések vannak érvényben. Korlátozva van a kiskereskedelem, a szolgáltatások egész sora és a szabad mozgás. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező.     Bezártak a vendéglők, az iskolák áttértek a távoktatásra, szünetelnek a kulturális és sportrendezvények. Egy kormányrendelet szerint este kilenc órától reggel ötig a csehek csak bizonyos meghatározott kivételekkel hagyhatják el lakhelyeiket.

A cseh kormány felkérte a képviselőházat, hogy hagyja jóvá az október 5-én bevezetett harmincnapos szükségállapot meghosszabbítását. A parlamenti alsóház pénteken tárgyal a kérésről. A szükségállapot jogi lehetőséget ad a kormánynak, hogy gyorsabban és egyszerűbben tudjon fellépni a koronavírus járvány ellen.