Elismerte az embargó visszacsapását az orosz jegybank

Az orosz jegybank jelentésében elismerte, hogy a nyugati szankciók megtorlásaként elrendelt élelmiszer-behozatali embargó okozta hiányt nem sikerült pótolni, és a helyzetet tovább rontja azok kiterjesztése a török importra.
Barabás T. János, 2015. december 14. hétfő, 18:01
Fotó: Napi.hu

A moszkvai központi bank nyilvánosságra hozta jelentését az importhelyettesítő program eredményeiről. A nyugati gazdasági szankciókra válaszul bevezetett behozatali blokád okozta hiányokat a hazai gazdaságnak a legtöbb terméknél nem sikerült kipótolnia - írta a The Moscow Times. Bár számos fontos területen beigazolódott a kormány várakozása, hogy a hazai termelést és annak piaci esélyeit élénkíteni fogja a külföldi áruk eltűnése, például jelentősen, 25 százalékkal nőtt a marhahús és a burgonya termelése, ez messze nem pótolja a hiányt, a hal és kolbásztermelés pedig még csökkent is, 5 illetve 4 százalékkal. Egy kormányzati elemző központ Élelmiszer-embargó című jelentésében arra mutatott rá, hogy a hiányok jelentős áremelkedést okoztak, a legnagyobbat, 49,2 százalékosat a gabonaféléknél és a hüvelyeseknél.

A Szputnyik hírügynökség ismertette jegybanki jelentés szerint a török élelmiszerek importjának január 1-el hatályba lépő betiltása további 0,5-1,1 százalékkal emeli az oroszországi élelmiszer-inflációt, ami a fogyasztói árak 0,2-0,4 százalékos növekedését jelenti, és zavarokat okozhat a piac zöldség- és gyümölcsellátásában.

További áremelkedéssel jár a teherautókra kivetett, országszerte tüntetésekkel kísért útadó bevezetése. Mint a 20 vezető speditőr cégnek a Dmitrij Medvegyev kormányfőhöz intézett levele írta, egyes körzetekben már 20-100 százalékkal emelkedtek a szállítási díjak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Paszkal_a_kisiparos, 2015.12.14 20:05

Sokat jártam az oroszoknál, marhahúst sosem ettek sokat, a krumplit, heringet, uborkát és vodkát pedig mindig is maguk termelték. Én is ezeken éltem, ezeket kiváló minőségben lehet kapni, nem is hiányzott semmi más.

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html