BUX
38240

Elítélte a bíróság a cseh számvevőszék elnökét

Nyolc hónapi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte hatalommal való visszaélés miatt egy prágai bíróság Frantisek Dohnalt, a cseh legfelső számvevőszék elnökét.

Barabás T. János, 2011. augusztus 16. kedd, 12:57

Frantisek Dohnalt, a cseh legfelső számvevőszék (NKÚ) elnökét egy prágai bíróság nyolc hónapi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte hatalommal való visszaélés miatt, s 18 havi próbaidőre bocsátotta. Petr Necas miniszterelnök az ítélet meghozatala után úgy nyilatkozott, hogy ezzel - a büntetés végrehajtásának felfüggesztése és annak ellenére, hogy Dohnal azonnal fellebbezett - a politikus posztja védhetetlenné vált. Ennek ellenére a kormányfőnek nincs joga elbocsátani a számvevőszék vezetőjét - írta a Ceskapozice. A törvény szerint az NKÚ elnöke akkor köteles lemondani tisztségéről, ha jogerős ítélet születik ellene, és a végső döntést Václav Klaus államfő hivatott meghozni. Necas kemény nyilatkozata meglepte az elemzőket, mert a kormányfő eddig igen óvatosan nyilatkozott az ügyről.

Dohnalt azért ítélték el, mert többször is megakadályozta, hogy a képviselőház költségvetési bizottsága megvizsgálja az NKÚ könyveit. A parlament kölségvetési bizottságának elnöke, a kommunista Vojtech Filip emiatt tett feljelentést ellene az ügyészségen, amely kezdetben azzal utasította el a vádat, hogy bár Dohnal kétségtelenül visszaélt hivatalával, a költségvetési bizottság emiatt már 50 ezer koronára büntette, ezért nincs joguk másodszor büntetni ugyanazért a cselekedetért.Ugyanez a prágai kerületi bíróság márciusban felmentette Dohnalt, amikor azzal vádolták, hogy jogtalanul használ több lakást és három luxus autót, s ezzel 1,1 millió korona kárt okozott az adófizetőknek. A vádat Dohnal a lejáratását célzó politikai kampány részének minősítette. Mint a Czech Position rámutatott, egyetlen magas ranú állami tisztségviselő ellen sem emeltek annyi vádat és panaszt, mint Dohnal ellen. Ha él valamennyi törvény adta fellebezési lehetőségével, akár mandátuma lejártáig, 2014 végéig a helyén maradhat.

Az 1993-ban létrehozott NKÚ éves költségvetése meghaladja az 500 millió koronát, és még egyszer sem auditálták.