Az európai unió végrehajtó szervezete ezúttal Ciprust, Dániát és Finnországot vonta eljárás alá, huszonháromra növelve már a bruttó össztermékhez viszonyított 3 százaléknál magasabb deficit miatt figyelmeztetett tagállamok körét. Már csak Észtország, Luxemburg, Svédország és Bulgária ellen nem folyik eljárás.


"Ideje, hogy az unió ismét az egészséges államháztartásra koncentráljon" - fogalmazott Olli Rehn pénzügyi biztos, aki azt is leszögezte, hogy az év végére megszilárdul a növekedés az unióban, és jövőre már átlagosan meghaladhatja az 1,7 százalékot.


Spanyolország és Portugália esetében a bizottság megállapította, hogy nagyon ambiciózus célokat tűztek ki a gazdasági szigort illetően. Madrid idén és jövőre a GDP több mint 1,5-1,5 százalékára rúgó takarékossági intézkedésekről döntött, Lisszabon pedig 1,25-1,25 százaléknyit farag le a hiányból - emelte ki a jelentés.


A biztos mindazonáltal fontosnak tartotta, hogy a két ország mielőbb ismertesse teljes részletességében a jövő évre szóló elképzeléseit.


Rehn hivatala összesen 15 ország (az említettek mellett Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Belgium, Írország, Franciaország, Olaszország, Hollandia és Németország) esetében vizsgálta az államháztartás helyzetét, és megállapította, hogy (a most eljárás alá vont három tagállamot leszámítva) valamennyien hatékony lépéseket tettek a hiány leszorítására.


"A tagországok közötti jobb és hatékonyabb összehangoltság szükségessége megerősíti a bizottság azon felhívását, hogy szorosabb gazdaságpolitikai együttműködésre, közös gazdasági kormányzásra van szükség Európában" - fogalmazott Rehn a közleményben.


Az Európai Bizottság Dánia esetében 2013-ra, Finnország számára 2011-re, Ciprusnak 2012-re tűzte ki a túlzott hiány leszorításának határidejét.