BUX
39138

Eljárást kezdeményez Kína ellen az USA

Az Egyesült Államok eljárást kezdeményez a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) Kína ellen, mert az amerikai kormány szerint a kínai kormány tiltott exporttámogatásokat nyújt hét iparágban.

MTI-Eco, 2015. február 11. szerda, 18:48

Michael Froman, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője (USTR) szerint Kínában egyes exportvállalatokat "kísérleti bemutató cégeknek" minősítenek. A kínai állam részben vagy egészben átvállalja ezeknek a cégeknek a beszállítóikkal szembeni kötelezettségeiket, és a gyakorlatban az állam fizeti ki a beszállítók számláit.

A kereskedelmi képviselő szerint Kínában három év alatt közel 1 milliárd dollárt fizetett az állam ezeknek a beszállítóknak, ez ellentétes a WTO szabályaival, és így tiltott állami támogatásnak számít. Kínában többek között textilipari vállalatok, mezőgazdasági cégek, gyógyszergyártók és vegyipari cégek is ilyen támogatásban részesülnek, ami az amerikai vélemény szerint aláássa a szabad versenyt és hátrányba hozza az amerikai vállalatokat. A kereskedelmi képviselő irodájának tájékoztatása szerint vitarendezést kezdeményez az Egyesült Államok Kínával a WTO-nál, de ha nem sikerült megegyezniük, akkor az Egyesült Államok felkérheti a WTO-t, hogy a szervezet hozzon döntést az ügyben.