Az árupiacokon öt százalékkal 38-41 dollár/hordóra esett az olaj ára azt követően, hogy a hét végén nem született megállapodás a kitermelés befagyasztásáról 16 olajtermelő ország dohai találkozóján. A CNBC-nek nyilatkozó elemzők úgy látják, hogy a csúcstalálkozó kudarca az olajipar szempontjából a lehető legjobb, ami történhetett.

A politikusok a tanácskozás előtt abban bíztak, hogy sikerül aláírni egy egyezményt amely a januári vagy a februári szinten befagyasztotta volna a kitermelést, ám Szaúd-Arábia és Irán feloldhatatlan ellentéte miatt ez elmaradt.

Rijád előre jelezte, hogy csak akkor vezet be korlátozást, ha Irán is ezt teszi, ám pontosan tudhatta, hogy ez kizárt, mert Teherán vissza akarja szerezni korábbi piaci politikáját, amihez tolnia kell a piacra az olaját.

Hagyják a piacara!

A politika kudarcát azonban a piaci megfigyelők kifejezetten örömmel fogadták, mivel úgy vélik, hogy hosszabb távon az olajkereslet és az olajkínálat új egyensúlyát a piaci viszonyoknak kell kialakítaniuk, nem szerencsés, ha belepiszkálnak ebbe az olajtermelő országok kormányai. A racionális döntés az, hogy nincs döntés - mondta Michele Della Vigna, a Goldman Sachs elemzője.

Az elmúlt 18 hónap árzuhanása nyomán megjelentek a kilábalás jelei: az OPEC-en kívüli országok egy részében csökken a termelés, miközben javul a kereslet. Más szóval a piac kikényszeríti az új egyensúly kialakulását - fejtegette a szakértő. Miért lenne jó, ha ezt a folyamatot késleltetnék azzal, hogy politikai beavatkozással túl gyorsan 40 dollár/hordó fölé növelnék az árat? - tette fel a szónoki kérdést.

Az oroszok tudták

Az OPEC-en kívüli Oroszország valójában nem is számolt azzal, hogy egy megállapodás növelné az árakat - derült ki a pénzügyminiszter megjegyzéséből -, bár már az is eredmény lett volna, ha stabilan bőven 40 dollár felett marad a fekete arany ára.

A Dow Jones ugyanakkor úgy értesült, hogy a dohai kudarc után nem akarnak tovább tárgyalni a kitermelés befagyasztásáról. Moszkva bízott benne, hogy a szaúdiak belemennek abba, hogy Irán egyelőre ne csatlakozzon a korlátozáshoz, ám csalódniuk kellett. Az oroszok - egyetértve a szakértőkkel - ismerve a két ország tradicionálisan rossz viszonyát nem várnak ebben változást.

Nem lesz újra 30 alatt

A Golddman vasárnap jelezte, hogy a hét végi kudarc ellenére tartja előrejelzését, miszerint a jelenleg 38-39 dolláron álló észak-amerikai WTI ára a negyedik negyedévre 45 dollár/hordóra nőhet, majd 2017-ben átlag 58 dollár lehet. Ezt megelőzően a második negyedévben 35 dollár/hordóra eshet a fekete arany ára.

Ezzel mások is egyetértenek. Ezen a szinten folytatódhat az ennél drágábban termelő amerikai olajpalacégek kiszorulása a piacról. Ugyanakkor várhatóan nem térnek vissza az év elejét jellemző 30 dollár alatti olajárak.

Wilbur Ross a WL Ross & Co. vezetője, legendás spekuláns szintén 35 dolláros árra számít rövid távon, miközben befektetési alapja vásárolja az amerikai olajvállalatok olcsóvá vált részvényeit és kötvényeit. Úgy látják, hogy van elég készpénzük ahhoz, hogy fizessék kötvényeik kuponját addig, amíg a visszakapaszkodó olajár újra versenyképessé nem teszi technológiájukat.