Az Európai Bíróság döntése, amely szerint számos nemzetközi jogszabályt sért az oktatási törvény magyarországi módosítása, amelynek alapján a Közép-európai Egyetemnek (CEU) el kellett költöznie Budapestről Bécsbe, későn, már a költözés után jött, ám precedenst teremthet arra, hogy más uniós kormányok ne vetemedjenek hasonló bárdolatlanságra. Emellett az EU-s kormányok immáron nem tehetnek úgy, hogy nem világos előttük, hogyan viszonyul a magyar vezetés a jog uralmához. Elérkezett számukra az igazság pillanata - írja a Financial Timeson megjelent véleménycikkében Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora.

Az uniós vezetőknek világossá kell tenniük, amikor az EU következő időszakra szóló 1,7 ezer milliárd eurós költségvetéséről döntenek, hogy a magyar kormánynak vissza kell térnie az jogállamiság európai útjára. Ha nem, akkor lemondhat az európai támogatásokról. Ha az európai kormányok elmulasztják ezt a lehetőséget, akkor a jog uralmának elve mint az európai identitás része jóvátehetetlen kárt szenved, és az autoritárius hatalmi rendszerek megállíthatatlanul elterjedhetnek az unió keleti felében.

A CEU rektora szerint erre a veszélyre figyelmeztet, hogy 2017, a CEU távozásra kényszerülése óta a magyar kormány újabb hasonló jogsértő lépéseket tett. Ennek szerinte az az oka, hogy az EU és az USA (az intézményt az Egyesült Államokban akkreditálták és ott érvényes diplomákat is ad) szemet hunyt a CEU-val szembeni jogsértés felett. Egy évvel később a magyar vezetés felszámolta a Magyar Tudományos Akadémia függetlenségét és megfosztotta az intézményt kutatóintézeteitől, majd 2019-ben elkezdték privatizálni a felsőoktatást, úgy, hogy az új vezető testületekbe kormánypárti pártkatonákat ültetnek. Eközben magyar média 80 százaléka a kormány vagy kormányközeli üzletemberek ellenőrzése alatt van.