Eljött a harakiri ideje Európa nagy válságában

A Nemzetközi Valutalapnak azonnal ki kellene szállnia Görögország hitelezéséből, hátra hagyva a kölcsönöket, amelyeket eddig nyújtott - követeli az IMF egyik volt vezetője. Az európaiak oldják meg a bajukat, ahogy tudják.
Komócsin Sándor, 2017. február 5. vasárnap, 12:44
Fotó: MTI/EPA

Katasztrofális volt a Nemzetközi Valutaalap részvétele a több mint hét éve húzódó görög adósságválság kezelésében. Nem tanult a hibáiból, csak újabb és újabb szenvedést okozott a görög társadalomnak. Emiatt az itt ideje, hogy az IMF igazgatósága hét eleji ülésén vonja vissza az alap részvételét Görögország segélyezésében és írja le az eddig folyósított hiteleit - követeli Ashoka Mody, a Princeton University professzora, az IMF kutatási és európai osztályának korábbi igazgatóhelyettese.

Nem akarták

Először is az IMF-nek soha nem szabadott volna bekapcsolódnia a görög adósságválság kezelésébe - kezdi indokai sorolását a szakértő. Az európai vezetők 2010 márciusának végén, amikor a görög állam csődben volt, nem akarták, hogy a Valutalap részt vegyen a helyzet kezelésében, mert attól tartottak, hogy ez az eurózóna egészéről állítana ki rossz bizonyítványt.

Jean-Claude Juncker, aki akkor az közös európai valutát használó országok pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoportot vezette, nagyon világosan megfogalmazta a lényeget: ha Kalifornia államnak finanszírozási gondjai akadnának, az Egyesült Államok nem kérné az IMF segítségét a probléma megoldásához.

Az ősbűn

Angela Merkel német kancellár azonban az IMF részvétele mellett döntött, mert ezzel akarta meggyőzni a német adófizetőket, hogy országuk visszakapja azt a hitelt, amelyet a görögöknek nyújt. Dominique Strauss-Kahn, a Valutaalap akkori elnöke egyetértett a részvétellel, mert lehetőséget látott ebben szervezete jelentőségének hangsúlyozására. Így végül az IMF főként a német kormány eszközeként szállt be a görögök hitelezésébe.

A nagy hiba

Ezután követték el az egész projekt legnagyobb hibáját. Az IMF néhány igazgatósági tagjának heves tiltakozása ellenére, az európai és amerikai döntéshozók áterőltették az első hitelcsomagot, amely - megszegve az IMF alapszabályát - nem kényszerítette rá a görög adósságok magánhitelezőit, hogy leírják követeléseik egy részét.

Az indok az volt, hogy egy ilyen lépés a fizetésképtelenség láncreakcióját indította volna el a világ pénzügyi piacain, azaz 2008 után újra lefagytak volna a hitelpiacok.

Így aztán az IMF és az eurózóna kormányai átvették a tartozások jelentős részét, a görög adósságállomány nem változott, azaz továbbra is visszafizethetetlenül magas marad. A görög kisembert rákényszerítették, hogy durva nadrágszíjmeghúzás árán vegye át az adósságtörleszlést az ország új hitelezőivel szemben. A görög gazdaság a padlóra került.

Hibára hiba

Az IMF felismerte ugyan a hibát - amint ez egy kiszivárogtatott belső dokumentumból kiderült -, ám nem változtatott a magatartásán. Ahelyett, hogy önmagát is hibáztatta volna, 2014-ben további megszorításokat kényszerített a görögökre. Végül az év végén egy közjogi patthelyzetet kihasználva az akkori ellenzék a parlamentben megbuktatta a jobboldali kormány, amelynek helyét 2015 elején a baloldali Sziriza vette át. Ez adósságkönnyítést követelt a hitelezőktől.

Mody szerint soha nem volt nyilvánvalóbb a válságkezelés kudarca, mint ekkor. Az adósságot a kezükben tartó eurótagok és a Valutaalap újabb kemény intézkedéseket követelt - mintha azt várták volna egy törött lábú betegtől, hogy előbb fussa körbe a kórházat, és csak utána feküdhet be az intenzív osztályra. Ráadásul a beteget, a görögöket okolták a patthelyzetért, mondván: nem hajlandóak együttműködni.

Az abszurditás csúcsa

A helyzet abszurditása 2015 közepén érte el a csúcsát, amikor az IMF világossá tette, hogy az akkor elfogadott harmadik hitelprogram nem segíthet Görögországon, ha nem engedik el adóssága egy részét. (A Valutalap nem is adott már pénzt ehhez a körhöz - a szerk.) Az elemzés szerint csökkenteni kell a tartozásokat és meg kell szüntetni a megszorításokat. Így növekedésnek indulhat a görög gazdaság, és idővel saját lábára állhat az ország, azaz önállóan vehet fel hiteleket a magántőkepiacról.

Próbálkozik

Az IMF azóta igyekszik tartani a jó irányt. Folyamatosan noszogatja európai partnereit, hogy írják le görög követeléseik számottevő részét. Berlin azonban elzárkózik ettől, csak apróbb enyhítésekre hajlandó. Így aztán marad minden a régiben, és ahogy az a Valutaalap elemzéséből kiderült az adósságok a következő évtizedekben tovább nőhetnek egészen a csillagos égig (a GDP több mint 200 százalékáig).

Ennek semmi értelme - véli Mody. Napról napra csökken az esélye, hogy az eurótagállamok valaha egy fillért is visszakapnak a hiteleikből. Az agóniának csak az vethet véget, ha az IMF drámai lépést tesz. Emiatt kell kilépnie a folyamatból követelései leírásával.

A Valutaalap tőkéjét összeadó országok minden bizonnyal elfogadják, hogy a pénzügyi intézmény időnként veszteséget szenved el. (Görögország adósságának kétharmadát az euróállamok finanszírozzák, az IMF-re kevesebb mint öt százalék, nem egészen 17 milliárd dollár jut - a szerk.) Mody úgy véli, hogy a visszalépés javítaná az IMF hitelességét és rákényszerítené az európaiakat, hogy oldják meg végre a görög adósságválságot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2017.02.06 17:56

Európa nagy válságban van?

NEM!

A IV. Birodalom van válságban.

A Birodalom vezetői - a liberálbolsevik lakájmédia most már nyíltan is meg meri nevezni őket, össznépi felháborodás nélkül - másokat szolidaritásra buzdítanak, sőt zsarolással, fenyegetéssel akarják kikényszeríteni, ám ők nem mutatnak hajlandóságot az oly nemes szolidaritás gyakorlására. Mi lesz akkor, ha göröghon után az olaszok is elbuknak? Mi lesz az ejrópa projekttel? Mi lesz az ejróval?

Ráadásul az IMF hathatós segítségével kezelték félre a görög válságot. Mi lett volna velünk, ha a bölcs kormányunk nem ebrudalja ki őket? Rosszabb, sokkal rosszabb helyzetben lennénk, mint a görögök!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

trikolor, 2017.02.06 17:29

"Az IMF azóta igyekszik tartani a jó irányt. Folyamatosan noszogatja európai partnereit, hogy írják le görög követeléseik számottevő részét. Berlin azonban elzárkózik ettől"

Berlin, a németek nem írhatják le a hiteleket, mert a görög kölcsön a kisbefektetôk befektetése. Ki kárpótolná őket a veszteségeikért? Ezek hosszú távú megtakarítások, amit a nyugdíjas évekre spóroltak a németek. Az nem mehet veszendőbe a görög olimpia megrendezése és egyéb görög államáztartási veszteségek miatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2017.02.05 21:28

@POTUS: Neked mindig, szívesen kis butus.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

POTUS, 2017.02.05 21:04

@laatoo: Köszönjük szokásos zagyvaságait...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2017.02.05 21:00

@lzperx: Az a helyzet h. nem tisztázod h. külső adósság vagy belső. 3 pénz (és egyben adósság) van a rendszerben. Nemzetközi1 (ez valamilyen hatalom pénze (adóssága) pl: usd, országon belüli2 nagyerejű pénz (az állam adóssága) és a számlapénz3 (kereskedelmi bank adóssága). A görögöknél (szokás szerint) a külső adóssággal van a baj (kifogytak a külső követelésből és felhalmozódott a külső adósság), azaz mélyen negatív a NFA (Net Foreing Assets). A pénztömeget (MO) ami egyben vásárlóerő is(!) pedig a NDC (nettó belföldi hitelállomány) + NFA (nettó külföldi követelés) állománya határozza meg. A neoliberális gazdasági felfogás szerint a MO-t kell csökkenteni hogy javuljon a külső fizetési képesség az NFA. De ez soha az életben nem jött össze, mindig a valuta leértékelés (egyesek szerint ez infláció, de nem az) volt az amivel az állapot javítható volt
Támasszátok fel Keynest!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html