BUX
37941

Eljött a tavaszi benzinárzuhanás ideje

Elvesztette az év eleji drágulással összeszedett áremelkedését a fekete arany: az amerikai WTI szabvány ára hatéves mélypontra hullott március harmadik hetének elején. Senki sem tudja mi lesz a következő fejlemény, ám az biztos, hogy ez az rázuhanás be fog gyűrűzni a benzinárakba.

Napi.hu, 2015. március 17. kedd, 14:47

Az olaj ára hatéves mélypontra esett a hét elején, miután az USA-ban színültig vannak az olajtárolók és az OPEC jelezte, hogy továbbra sem szándékozik csökkenteni kitermelését. Az észak-amerikai WTI szabvány ára két százalékkal, a hordónként 44 dolláros szint környékére csökkent, a londoni Bernté szintén két százalékkal, 53 dollár közelébe mérséklődött - derült ki a New York Times összefoglalójából.

A piaci szereplők most az OPEC-re szegezik a tekintetüket, ugyanis az olajkartell tagjai képesek gyorsan visszafogni exportjukat, ha mégis meggondolnák magukat. Emellett szóló érv lehet, hogy Szaúd-Arábia és az Öböl menti országok költségvetése deficites lett a visszaesett olajexport-bevételek miatt. További nagy kérdés, hogy mikor eshet vissza az USA olajpala-kitermelése. Az alacsony árak miatt elmaradnak az ágazatot eddig hizlaló befektetések, ami előbb-utóbb az olajkínálat visszaeséséhez vezet - csak azt nem tudja senki, hogy mikor.

Új matek

Az amerikai olajpalacégek hozzájárultak ahhoz, hogy az USA olajtermelése naponta több mint négymillió tonnával emelkedjen 2009 óta. Ez jóval több, mint amennyivel a világ összes többi országa növelte kitermelését. A texasi és észak-dakotai vállalkozások megjelenése egyben új matematikát hozott a világ olajpiacára, ugyanis ezek nem úgy gondolkodnak, mint az OPEC államai.

Utóbbiak olajminiszterei bécsi üléseken döntenek a kitermelési kvótáik változtatásáról, míg az amerikai cégek adósságterheik, bevételeik és profitelvárásaik viszonyát mérlegelik. Ennek eredményeként többszereplőssé vált a piac: a befektetők, az amerikai és a világ más részén lévő termelők más-más szempontok alapján döntenek arról, hogy mit tegyenek - fejtegette Bhushan Bahree, az IHS Energy tanácsadó cég elemzője.

Kipukkadnak

Az OPEC hétfőn publikált jelentésében adott egy előrejelzést, amely szerint várhatóan 2015 végén kezdhet visszaesni az USA-ban az olajpala-kitermelés. Ezt arra alapozzák, hogy egy tipikus olajpalakút hozama évente 60 százalékkal zsugorodik. Ezt vetették össze azzal ahogy szerintük csökkenni fog az Észak-Amerikában működő kutak száma. Ez a jóslat örömmel töltheti el azokat, akik drágábban szeretnék eladni olajukat, ám egyben azt is jelzi, hogy Szaúd-Arábiának nincs oka a sietségre: továbbra is tarthatja exportját abban bízva, hogy belátható időn vége szakad az olcsó olaj időszakának.

Az arab olajtermelők úgy vélik, hogy a gazdasági törvények nekik dolgoznak, ugyanis jóval olcsóbban - a szaúdiak néhány dollárért - hozzák a felszínre a fekete aranyat, így tovább el tudják viselni az alacsony olajárat, mint mások. Azt is tudják, hogy ha most segítenék az árak emelkedését, azzal csak gazdaságosabbá tennék a befektetéseket az olajpalaüzletbe. Az OPEC várakozása szerint a kartell országai együtt 2015-ben átlagban naponta 29,2 millió hordó olajat exportálhatnak, ám februárban ennél 800 ezer hordóval kevesebbet hoztak a felszínre.