Az EU-t megfertőzte a "populista lepra". Jövője egy hajszálon függ. A repedések az államszövetségen egyre terjednek és szélesednek. Ezeket nem egy elvakult brexitpárti politikus mondta, hanem a német kancellár, a francia elnök és az Európai Bizottság elnöke - kezdi cikkét Gideon Rachman a Financial Times (FT) vezető publicistája.

Angela Merkel, Emmanuel Macron és Jean-Claude Juncker ugyan elért némi sikert a június végi csúcson elfogadott migrációs megállapodással, de nem kétséges, hogy tovább fognak erősödni a belső feszültségek az EU-ban. Populista-nacionalista erők vannak hatalmon Olaszországban, Lengyelországban, Ausztriában, Szlovéniában és Magyarországon, így a korábbinál sokkal nehezebb lesz megteremteni az unió menedzseléséhez szükség konszenzusokat.

Külső nyomás

Donald Trump amerikai elnök ellenséges fellépése az EU-val szemben egyre jobban látható. Amellett, hogy elvész az USA hagyományosan támogatása az unió számára, a Fehér Ház ura hamarosan találkozik a Kreml urával, Vlagyimir Putyinnal. Az utóbbi szintén enyhén szólva nem barátja az EU-nak.

Ha Trump teljesítve fenyegetését megadóztatja az európai autók amerikai importját, azzal tovább fokozza az európai vezetőkre nehezedő nyomást. Ugyanakkor az FT publicistája szerint ezzel jót tesz az EU-nak. Éppen akkor támadja az európai országokat, amikor belső feszültségeik is erősödnek, ám ahelyett, hogy megbontaná egységüket, emlékezteti őket arra, milyen fontos, hogy együtt lépjenek fel közös értékeik védelme érdekében.

Oszd meg és uralkodj

Az európai vezetők előtt egyre világosabbá válhat, hogy az USA - akárcsak Oroszország és Kína - az oszd meg és uralkodj taktikájával akarja kicsinálni az EU-t. Mivel 28 tagállamból áll és döntéshozási mechanizmusa meglehetősen nehézkes, ideális célpont ellenfelei szemében. Ez azonban azt is nyilvánvalóvá teszi, hogy stratégiai érdekük az együttműködés.

A kisebb országokat, akár 80 milliós államokat, az USA kivéreztetheti kereskedelmi ostromával, ám az EU együtt nagyobb piac, mint az Egyesült Államok. Ez védelmet jelent a Trump-admisztráció erőszakoskodásával szemben és lehetővé teszi az ellenfélnek fájdalmas válaszcsapást.

Így kell ezt csinálni

Az EU képes volt felismerni ezt a közös érdekét, az Egyesült Királysággal folytatott válási tárgyalásain. Az egységes fellépéssel megakadályozta, hogy a brit fél kimazsolázza magának az unió szolgáltatásaiból azt, ami neki jó, és hátra hagyja, ami nem. Így most a szigetország kormánya fut a pénze után.

Az egységes fellépést fenyegeti a populista nyomulás, amely az - általában a proteszt szavazásként működő - európai parlamenti (EP)-választásokon a nacionalista pártok előretörését hozhatja. Ennek nyomán a hagyományos federalista követelés, miszerint erősíteni kell az EP-t a közös választott testületet, visszaüthet. A barbárok a falakon belülre kerülnek.

Nagy átváltozás

A megosztottság veszélye nagy, de az FT cikkírója úgy látja, az EU meglepően erős vonzerővel bír, amit semmi sem bizonyít jobban, mint Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök változása. A politikus baloldali bajkeverőből mérsékelt európai federalistává vált. Rachman úgy véli, hogy a mai populista politikus generáció ugyanígy átalakulhat, ha szembe kerül az EU felbomlásának borzalmas következményeiből. Ha így lesz, azzal az unió ismét rácáfolhat a csődjét újra és újra megjósoló szakértőkre.

A fotó forrása: Pixabay