Az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcsértekezletei általában unalmasak, ám a 2016. február 18-19-ei tanácskozás kivétel ez alól a szabály alól. Az unió vezetőinek választ kell adniuk arra, mit gondolnak a londoni kormány reformterveiről, és ha elhibázzák ezt a feleletet, azzal megnyithatják az utat Nagy-Britannia kiválása előtt az EU-ból.

A helyzet egyszerű: David Cameron brit miniszterelnök és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megállapodott egy reformprogramban. Ezt kellene jóváhagyniuk, amivel megadnák a legjobb esélyt Camronnak arra, hogy meggyőzze a szigetország választóit: jobb ha országuk az EU-ban marad, mint ha kilép onnan - írja a Bloomberg szerkesztőségi cikke.

Érdemes a támogatásra

Ha nem bólintanak rá a Cameron-Tusk tervre vagy esetleg nagy többséggel elutasítanák azt, azzal igen nehéz helyzetbe hoznák a brit kormány fejét. A támogatás taktikai okokból is indokolt. Köztudomású, hogy az EU gyengébb lenne Nagy-Britannia nélkül, és ha a szigetország kilépését további országok is követnék, az az egész európai projekt végét jelenthetné.

A Bloomberg szerkesztői szerint azonban a csúcs résztvevőinek ennél komolyabb okuk lehet arra, hogy támogassák kollégájukat. A Cameron-Tusk javaslat önmagában megérdemli jóváhagyásukat. A brit euroszkeptikusok persze haloványnak tartják, míg sok EU-s politikus szerint túl sokat kínál az európai közösségnek állandó fejfájást okozó briteknek, valójában azonban jó irányba húzza az uniót. Elfogadása hasznos lehet az összes tagállamnak.

Nem ők találták ki

Nem a brit politikusok találták ki, hogy az EU reformra szorul. Az Európával szembeni bizalmi válság részben abból fakad, hogy a közös európai projekt elvesztette demokratikus gyökereit. A nemzeti kormányok egyre gyengébbnek látszanak a brüsszeli intézményekkel szemben, ami elszakítja a kontinens vezetői és lakói közötti kapcsolatokat. Ezt sokan így érzik.

A Cameron-Tusk terv többféle módon is választ kínál erre az aggodalomra. Az egyik ezek közül az, hogy értelmezi az uniós alapszerződésnek azt a követelményét, miszerint az EU tagországainak folyamatosan szorosabbra kell fűzniük kapcsolataikat. A javaslat szerint ez nem a politikai integráció megteremtését jelenti, hanem a bizalom és a kölcsönös megértés erősítését.

Házi feladat

Emellett a koncepció új lehetőségeket nyit a nemzeti parlamentek előtt az uniós szabályok felülvizsgálatára és leszögezi, hogy nem minden EU-tagállam akarja elkötelezni magát az euró bevezetése mellett. Az eurózónán kívül maradóknak védelmet kínál az ellen, hogy a belépőkkel szemben diszkriminatív elbánásban részesüljenek.

Ezek a reformlépések nem egyszerűen hasznosak, hanem már régen meg kellett volna tenni őket - állítják a Bloomberg szerkesztői.

A legnagyobb vitát az EU-n belüli migráció kezelése váltotta ki. A Cameron-Tusk terv ezzel kapcsolatban is megtalálja a megfelelő egyensúlyt. Fenntartja az uniós polgárok szabad mozgásának elvét, miközben elfogadja a vendégmunkások szociális juttatásainak feltételekhez kötését, illetve azt, hogy időnként ideiglenesen le kell állítani az EU-n belüli bevándorlást.

Nem ellenfél, hanem szövetséges

A Bloomberg szerkesztői szerint az EU vezetőinek bent kell tartaniuk Nagy-Britanniát az unióban. Ennek érdekében félre kell tenniük minden fenntartásukat, amelyet esetleg a szigetországnak kedvező reformok miatt éreznek.

Cameron nem az ellenfelük, hanem a szövetségesük, ha az a céljuk, hogy fenntartsák és megerősítsék az Európai Uniót. Azzal, hogy támogatják a brit reformjavaslatokat, voltaképpen egyidejűleg segítenek egy szövetségesükön és önmagukon.