Eljött Európa utolsó esélye

Az EU csúcsértekezlete az utolsó esély arra, hogy az európai vezetők bent tartsák az unióban Nagy-Britanniát - állítják a Bloomberg szerkesztői, akik szerint a londoni kormány reformjavaslatai ésszerűek, elfogadásuk megfelel minden tagállam érdekének.
Napi.hu, 2016. február 18. csütörtök, 18:40
Fotó: MTI/EPA

Az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcsértekezletei általában unalmasak, ám a 2016. február 18-19-ei tanácskozás kivétel ez alól a szabály alól. Az unió vezetőinek választ kell adniuk arra, mit gondolnak a londoni kormány reformterveiről, és ha elhibázzák ezt a feleletet, azzal megnyithatják az utat Nagy-Britannia kiválása előtt az EU-ból.

A helyzet egyszerű: David Cameron brit miniszterelnök és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megállapodott egy reformprogramban. Ezt kellene jóváhagyniuk, amivel megadnák a legjobb esélyt Camronnak arra, hogy meggyőzze a szigetország választóit: jobb ha országuk az EU-ban marad, mint ha kilép onnan - írja a Bloomberg szerkesztőségi cikke.

Érdemes a támogatásra

Ha nem bólintanak rá a Cameron-Tusk tervre vagy esetleg nagy többséggel elutasítanák azt, azzal igen nehéz helyzetbe hoznák a brit kormány fejét. A támogatás taktikai okokból is indokolt. Köztudomású, hogy az EU gyengébb lenne Nagy-Britannia nélkül, és ha a szigetország kilépését további országok is követnék, az az egész európai projekt végét jelenthetné.

A Bloomberg szerkesztői szerint azonban a csúcs résztvevőinek ennél komolyabb okuk lehet arra, hogy támogassák kollégájukat. A Cameron-Tusk javaslat önmagában megérdemli jóváhagyásukat. A brit euroszkeptikusok persze haloványnak tartják, míg sok EU-s politikus szerint túl sokat kínál az európai közösségnek állandó fejfájást okozó briteknek, valójában azonban jó irányba húzza az uniót. Elfogadása hasznos lehet az összes tagállamnak.

Nem ők találták ki

Nem a brit politikusok találták ki, hogy az EU reformra szorul. Az Európával szembeni bizalmi válság részben abból fakad, hogy a közös európai projekt elvesztette demokratikus gyökereit. A nemzeti kormányok egyre gyengébbnek látszanak a brüsszeli intézményekkel szemben, ami elszakítja a kontinens vezetői és lakói közötti kapcsolatokat. Ezt sokan így érzik.

A Cameron-Tusk terv többféle módon is választ kínál erre az aggodalomra. Az egyik ezek közül az, hogy értelmezi az uniós alapszerződésnek azt a követelményét, miszerint az EU tagországainak folyamatosan szorosabbra kell fűzniük kapcsolataikat. A javaslat szerint ez nem a politikai integráció megteremtését jelenti, hanem a bizalom és a kölcsönös megértés erősítését.

Házi feladat

Emellett a koncepció új lehetőségeket nyit a nemzeti parlamentek előtt az uniós szabályok felülvizsgálatára és leszögezi, hogy nem minden EU-tagállam akarja elkötelezni magát az euró bevezetése mellett. Az eurózónán kívül maradóknak védelmet kínál az ellen, hogy a belépőkkel szemben diszkriminatív elbánásban részesüljenek.

Ezek a reformlépések nem egyszerűen hasznosak, hanem már régen meg kellett volna tenni őket - állítják a Bloomberg szerkesztői.

A legnagyobb vitát az EU-n belüli migráció kezelése váltotta ki. A Cameron-Tusk terv ezzel kapcsolatban is megtalálja a megfelelő egyensúlyt. Fenntartja az uniós polgárok szabad mozgásának elvét, miközben elfogadja a vendégmunkások szociális juttatásainak feltételekhez kötését, illetve azt, hogy időnként ideiglenesen le kell állítani az EU-n belüli bevándorlást.

Nem ellenfél, hanem szövetséges

A Bloomberg szerkesztői szerint az EU vezetőinek bent kell tartaniuk Nagy-Britanniát az unióban. Ennek érdekében félre kell tenniük minden fenntartásukat, amelyet esetleg a szigetországnak kedvező reformok miatt éreznek.

Cameron nem az ellenfelük, hanem a szövetségesük, ha az a céljuk, hogy fenntartsák és megerősítsék az Európai Uniót. Azzal, hogy támogatják a brit reformjavaslatokat, voltaképpen egyidejűleg segítenek egy szövetségesükön és önmagukon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Karasz_Vilmos_macskatenyeszto, 2016.02.18 23:20

A Szovjetuniót könnyebb lett volna megreformálni, ott azért, akárhogy is, volt egy pár értelmes, realista ember a vezetésben... az EU-ban pedig... inkább hagyjuk...

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rosszkutya, 2016.02.18 22:33

Szinjatek, maradnak.
Ami a cikket illeti, mondjuk nem lenne hatrany ragaszkodni az objektiv megfogalmazashoz:
Azt irja, a mostani csucs az utolso esely a britek maradasara. Hat pont nem, az majd a beharangozott nepszavazas lesz (ha lesz).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2016.02.18 19:18

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

papagaga, 2016.02.18 19:02

A britek egy kicsit eltulozzak a segely es az orvosi elatasra valo jog megvonasat..........Ez nem egy demokratikos orszagra jellenzo reform............Kozep keletrol tizezrek erkeznek Nagy Britaiaba ugy hogy az NB-ban lako munkavalalo szponzorkent vizumot szerez a szuleinek teso stb akik rokantak igy az elso pillanattol penzbe kerulnek az orszagnak......MILLIARDOK MENNEK EL PAKISZTANI AFGAN INDIAI, STB NEVANDORLOK ROKONAI ELTARTASARA.....ezt mar tobb politikus is feszegette.............megis az Unios munkavalalokal szarakodnak.........mikozben az uniobol erkezettel most is hatranyos helyzeben vannak mas orszagokkal szenben...........ha az unio vezetoi rabolitanak erre a javaslatra akkor csak azt teszik hogy a Unios munkavalalok penzet a kozelkeleti bevandorlok es menekultek kezere jutatjak............MIERT NEM ALKALMAZ AZONOS TORVENYEKET NAGYBRITANIA MINDEN MUNKAVALALORA BEVANDORLORA ES MENEKULTREL SZEMBEN....????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html