A legnagyobb kereskedelmi láncokat terhelő különadó nem lép életbe Lengyelországban 2019. január 1-jén, leghamarabb egy évvel ezt követően lehet erről szó - írta a Business Insider Polska. Az országot kormányzó radikális jobboldali Jog is Igazságosság párt már 2016 szeptemberében meghozta az erről döntő jogszabályt, de felfüggesztette az alkalmazását.

Meg akarják várni az Európai Bizottság vizsgálatának eredményét, amely választ ad arra a kérdésre, hogy az új adó összhangban van-e az uniós szabályokkal. Az áruházláncok sarcolása1,6 milliárd zlotyt (119 milliárd forint, egy vizes vébé elszállt költsége) hozna a költségvetésnek, amire tehát jövőre még nem számíthatnak.

Az Európai Bizottságnak azért vannak fenntartásai, mert azzal, hogy a különadó a nagy áruházakat sújtja és a kis boltokat segíti, a kormány burkolt állami támogatást nyújthat az utóbbiaknak. Brüsszel nem kérdőjelezi meg Lengyelország jogát saját adórendszere kialakítására, ám ennek meg kell felelnie az uniós jogrendszernek.

Az adó kulcsa egyébként a kiskereskedelmi szervet havi árbevételének 0,8 százaléka lenne 17 millió és 170 millió zloty között, illetve 1,4 százaléka havi 170 millió feletti. Adómentes lenne a cégek tevékenysége évi 204 millió zloty árbevételig.