Elkapták az erbíli merénylet feltételezett elkövetőjét

Az iraki Kurdisztán hatóságai közölték, hogy letartóztatták a török diplomaták ellen múlt szerdán elkövetett erbíli merénylet gyanúsítottját - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2019. július 20. szombat, 17:56
Fotó: Getty Images

A szerdai támadásban, amelyet a fegyveres támadó egy erbíli étteremben követett el, életét vesztette Osman Köse török alkonzul és két helyi lakos.

A kurd terrorelhárító központ közleménye szerint a férfi neve Mazlúm Dag, és a délkelet-törökországi, zömében kurdok lakta Diyarbakirból származik. A hírt megerősítette az iraki kurd hírszerzés (Asayish) is.

Az Anadolu török állami hírügynökség azt közölte, hogy a gyanúsított testvére, Dersim Dag a kurdbarát török parlamenti pártnak, a Népek Demokratikus Pártjának (HDP) a tagja. A HDP-t a török kormány a korábban betiltott, szeparatista Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) politikai szárnyának tartja.

A PKK, amelyről úgy tartják, ő áll a lövöldözés mögött, egyelőre nem szólalt meg az ügyben.

A PKK-t Törökország mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetként tartja számon. A szervezet évtizedek óta küzd a főként kurdok lakta délkelet-törökországi térség autonómiájáért.

HOZZÁSZÓLÁSOK