Elkaszálták az EU-s költségvetés tervezetét

A jelenlegi költségvetési tervezet elfogadhatatlan az Európai Parlament számára - jelentette ki David Sassoli, az uniós testület elnöke a hétéves költségvetésről szóló EU-csúcs nyitó sajtótájékoztatóján, csütörtökön Brüsszelben.
K. Kiss Gergely, 2020. február 20. csütörtök, 19:24
Fotó: Getty Images

A tervezet nem képes fedezni azokat a kiadásokat, amelyeket az Európai Bizottság előirányozott. A szükséges erőforrások nélkül új ambícióik, a zöld megállapodás, a digitalizációs átmenet és Európa nemzetközi szerepvállalásának erősítése csak üres szlogenek maradnak - idézi az MTI.

Sassoli hozzátette: "az uniónak megfelelő forrásokkal kell rendelkeznie napjaink kihívásainak kezeléséhez. Az első és a legsürgetőbb az éghajlatváltozás. Ez jelentős pénzügyi erőfeszítéseket igényel. Erőforrásokra van szükség a fenntartható gazdasági növekedés és a fejlődés fellendítéséhez, valamint a tagállamok, a vállalkozások és az emberek támogatásához. Be kell fektetnünk a kutatásba is, hogy Európának ne kelljen az új technológiák importjára támaszkodnia".

Sassoli a mezőgazdasági és kohéziós alapok csökkentését megengedhetetlennek tartja, mivel a gazdasági fejlettségben jelentkező különbségeket csak ezen források segítségével lehet áthidalni. Továbbá, a zöld megállapodás megvalósításához az európai mezőgazdaságnak szüksége van a forrásokra.

Véleménye szerint, mindenki érdeke a nettó befizető és a nettó kedvezményezett országok közötti ellentét megszűnése.
"Minden tagállam kivétel nélkül profitál az EU-tól. Mindegyiknek előnye származik az európai költségvetésből, és még inkább az egységes piacból" - fogalmazott.

Sassoli kiemelte, hogy az Európai Parlament határozottan támogatja az úgynevezett jogállamiság mechanizmust, amely az uniós pénzek kifizetését a jogállamiság kritériumainak betartásához kötné.

A keretköltségvetés elfogadásához az uniós tagállamok egyhangú jóváhagyása és az Európai Parlament egyetértése szükséges.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ittott, 2020.02.20 21:42

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2: és mekkora viktáriuszéban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.02.20 21:32

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html