Újabb nyersanyaghiány fenyeget: nagy drágulás jöhet a boltokban

Hamarosan hiány alakulhat ki a műanyagok európai piacán, elsősorban azért, mert hiánycikké vált a gyártásukhoz szükséges egyik nyersanyag. A műanyag zacskóktól a palackokig minden műanyagot érintő probléma elkerülhetetlen áremelkedésekkel fenyeget.
Komócsin Sándor, 2021. február 23. kedd, 11:52
Fotó: Pixabay

Több tíz ezer európai műanyaggyártó érte súlyos csapásként, hogy megdrágult a termékeik előállításához szükséges műanyag granulátum ára. A fontos nyersanyag hatéves csúcsra drágult, miután az erős kereslet az ellátás gyengeségével párosul - írja a Finacial Times. (Egy olvasónk leveléből kiderült, hogy Magyarországon az elmúlt két hónapban 50 százalékkal ment fel az ára - a szerk.)

A baj az elmúlt év végén alakult ki, amikor Európában az újabb bezárások után újra élénkülni kezdett a kereslet. A helyzet a fogyasztói termékek sokaságának drágulásával fenyeget, mivel a termelők és a kereskedők nem tehetnek mást, mint hogy áthárítják a végfelhasználókra a drágulást.

A műanyag granulátumot elsősorban a polietilén- és polipropilén-gyártásban használják, áruk december óta 25 százalékkal, tonnánként 1500 euróra nőtt. Ilyen árszintre utoljára 2015-ben volt példa - derül ki az ICIS piaci információs szolgáltató adataiból. Eközben eltűnt az áru is a piacról, mivel lelassult a nyersanyag szállítása. Ez "katasztrofális" hatással jár az iparágban - mondja Ron Marsh, a Polymers for Europe Alliance szakmai szervezet vezetője.

Vannak olyan üzemek, amelyek kifogytak a nyersanyagból, másoknak vannak még készleteik, de hamarosan azoknál is ugyanez lesz a helyzet - fejtegette a szakember. Renato Zelcher, az olasz Crocco polietilén-gyártó vállalat vezérigazgatója szintén drámaian fogalmaz. Szerinte válságba került a műanyaggyártó iparág, az áremelkedés saját cégét tragikus helyzetbe hozza.

Régen minden jobb volt

Európában körülbelül ötvenezer kicsi és közepes műanyagtermék-gyártó vállalat tevékenykedik, amelyek a legkülönbözőbb fajta műanyag granulátumokból állítanak elő élelmiszer-csomagolásra való termékeket, műanyag zacskókat, tárolóedényeket és palackokat. Nemrégiben érkezett hír arról, hogy veszélyezteti a koronavírus-vakcinák gyártását azoknak a műanyag zsákoknak a hiánya, amelyekkel az oltást készítő üstöket kibélelik. Ez is mutatja a gyártási probléma jelentőségét.

A műanyagok ára az ezredfordulót követő két évtized túlnyomó részében Európában a világ többi részével összehasonlítva alacsony volt, ám az elmúlt hónapokban a hiány és az erős kereslet találkozása miatt megállíthatatlan volt a drágulás. Támaszt adott az áraknak az is, hogy a műanyagok végső nyersanyaga, a kőolaj is drágult az elmúlt időszakban és ősszel az erős hurrikánszezon és a konténerhiány miatt csökkent az európai polietilén-import az USA-ból.

A gyártóknak egyelőre biztonságot nyújt mindez ellen, hogy hosszú távú megállapodások alapján szerzik be a műanyag granulátumot, amelyek rögzítik az árakat, ám Zelcher szerint, ha ez nem így lenne, akkor kisvártatva csődbe mennének a cégek.

A fogyasztó bőrére megy

Az elmúlt hónapok nyersanyag-áremelkedése miatt a műanyagok gyártásával elérhető profitráta elvékonyodott - mondja Marsh. Emellett a műanyag granulátum raktárkészleteinek kiürülésével párhuzamosan a műanyag termékek készletei is aggasztóan alacsonnyá váltak. Ha a kínálat még egy hónapig alacsony marad, akkor az áruházláncok ki fognak fogyni a termékeik becsomagolásához szükséges műanyagból - tette hozzá. És a baj nem csak a napi fogyasztási cikkeket érinti, hanem a polimeralapú higiéniai termékeket is, amelyek közül a legismertebbek az arcmaszkok.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2021.02.24 12:17

Ugyanaz lesz az ábra mint az üzemanyaggal, mivel leginkább ugyanazok a cégek gyártják forgalmazzák a granulátumot mint az üzemanyagot.
Minden szerdán és pénteken emelni fogják a műanyag hordónkénti árát. :DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oligomer, 2021.02.24 08:22

@Tesztelo: Úgy gondolom, hogy egy cikk írójának vagy hibátlanul kell tudnia angolul, vagy a hírportálnak fel kéne kérni egy olyan szakértőt, aki ért a témához. A két anyag köszönő viszonyban nincs egymással.
LDPE fólia típusoknál használnak NBA (normál butil-akrilát)-t a nagynyomású csőreaktoroknál. Ez az anyag javítja a granulátum minőségét a feldolgozás során. Legutolsó információm szerint az egyik gyártó cégnek üzemeltetési gondjai vannak. De ez nem keverendő össze a műgyantával.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tesztelo, 2021.02.24 00:19

@oligomer: Valójában a műanyag granulátumról (pl. LDPE granulátum) van szó, csak angolul resinnek hívják azt is, meg a műgyantát is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oligomer, 2021.02.23 14:42

???A műgyantákat elsősorban a polietilén- és polipropilén-gyártásban használják???
Ezt honnan ollózta a szerző? Ennyire idióta cikket már nagyon rég olvastam!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html