Úgy tűnik, visszaüt a brit Konzervatív Párt brexiter parlamenti képviselőire, hogy aláírásgyűjtést indítottak miniszterelnökük, Theresa May eltávolítására a hatalomból - derül ki a YouGov közvélemény-kutató intézet friss felméréséből, amelyet a Business Insider idéz. A kormányfő megítélésének változására nincs jobb szó, mint hogy drámai fordulat történt.

November közepén, mielőtt a kormány elfogadta az Egyesült Királyság ész EU válására vonatkozó megállapodási javaslatát, még csak a választók 33 százaléka támogatta Mayt és 47 százalékuk akarta, hogy távozzon az ország éléről. Egy hétre rá - miután az elkötelezett brexiter tory képviselők egy része világossá tette, hogy leváltaná a miniszterelnököt a párt és a kormány éléről - megfordult ez az arány. Az emberek 46 százaléka látja szívesen Mayt a kormány élén és 34 százalékuk támogatná leváltását.

A közvélemény-kutatás szerint hazai pályán tudott a legjobban erősíteni a miniszterelnök. A 2017-es parlamenti választáson a konzervatívokra szavazó választók 43 százaléka akarta távozását egy héttel ezelőtt, míg mostanra 27 százalékra csökkent ez az arány. Hasonlóan látványos változást történt a brexitet támogató szavazók körében. Az ebbe a választói csoportba tartozók 55 százaléka mutatott volna ajtót Maynek egy hete, míg most már csak 39 százalékuk akarja, hogy távozzon a kormány éléről.

Dadog az ellenzék

A jelentős ellenzéki pártok - a Munkáspárt, a Skót Nemzeti Párt (SNP) és a Zöldek - vezetői tárgyalásokat kezdtek egy a kormányéval szemben alternatív kilépési javaslat kidolgozása érdekében - írta a BBC. Nicola Sturgeon skót első miniszter, az SNP vezetője azt szeretné, ha közösen tudnának fellépni a kormánykoalícióval szemben a Westminsterben, ám a Munkáspárttal folytatott tárgyalásai egyelőre nem hoztak eredmény.

Ahogy fogalmazott: őszinte beszélgetést folytatott Mayjel, ám továbbra is úgy véli, hogy a kormány válási javaslata arra kérné a briteket, hogy vakon tegyenek egy lépést az ismeretlenbe. Ezzel arra utalt, hogy a tervezet elfogadása esetén többféle vége lehet a berexitnek.

Elképzelhető egy jelenleg ismeretlen, új kereskedelmi megállapodást fogadnak el az EU és az Egyesült Királyság között, amiről 2020 végéig állapodnának meg. Ugyanakkor - ha ez nem sikerül -, akkor a szigetország meghatározatlan ideig az EU-s vámunióban maradhat. Az SNP azt szeretné, ha az ország ezen túl az egységes európai piac része is maradna, úgy vélik, ez Skócia gazdasági érdeke.