Elképesztő tervvel állt elő a lengyel ellenzék

Nem fukarkodik a lengyel ellenzék az ígéretekkel az őszi parlamenti választások előtt, a kormánypárt a maga részéről már kilőtte a tárat tavasszal, hogy végre is hajthassa az osztogatást.
Komócsin Sándor, Barabás Júlia, 2019. július 16. kedd, 06:40
Fotó: Pixabay

A lengyel kormánypárt a napokban vezette be a fiatalok adókedvezményét miután a nyár elején bővítette a családi pótlékot, ám úgy tűnik, az ellenzék sem akar lemaradni a szavazók megdolgozásában az őszi parlamenti választások előtt - derült ki Business Insider Polska cikkéből.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) prémiumot akar adni a havi bruttó 4500 zlotynál (335 ezer forint) kevesebbet keresőknek és megszüntetné a vasárnapi zárva tartást.

A minimálbért fel fogják emelni, az ígéret szerint több mint havi 600 zlotyval többet fognak kapni azok, akiknek csak ez van a borítékban. Széles programot dolgoztak ki az idősek helyzetének javítására is, meg akarják tartani az idénre ígért 13. havi nyugdíj kifizetését minden évben és függetlenné tenni attól, ki van éppen hatalmon.

További cél, hogy 2030-ig megszüntessék a szén lakossági felhasználását, az ezt követő tíz évben pedig teljesen kivezetnék a lengyel energiafelhasználásból a fekete energiahordozót. Jelenleg az ország energiaellátása 80 százalékban szénfüggő, így ez a terv több mint ambiciózus. Végül, de nem utolsósorban azonnal be kell tiltani külföldi hulladékszállítást a Lengyelországba, illetve csökkenteni a műanyagok használatát! - követeli a PO.

HOZZÁSZÓLÁSOK