A Lengyelország-szerte terjedő hírek szerint egyre többen támogatják azt a hétfői demonstrációt, amelyen várhatóan legalábbis több tízezren fognak tiltakozni az abortuszszabályok szigorítása ellen. Lapinformációk szerint cégek is csatlakoznak a tiltakozáshoz: lesz olyan vállalkozás, amely szünnapot tart, máshol csak a férfiak fognak dolgozni.

Ez lehet az oka, hogy hol "fekete hétfőként", hogy "nősztrájkként" emlegetik október 3-át. A bezárások egyébként elsősorban vendéglőket, múzeumokat, élelmiszerboltokat érintenek.

A Facebookon jelentkező több tízezer támogató között akadnak olyanok, akik fizetés nélküli szabadságot vesznek ki erre a napra, vagy rendes szabadságuk terhére vesznek ki egy napot. A tiltakozás egyik formája, hogy a gyerekeket nem viszik el az iskolába.

Bizottság

A felháborodást az a parlamenti döntés előzte meg, amely utat nyitott a hangzatos "Stop az aborsztusznak" névre keresztelt bizottság munkája előtt. Ez a testület olyan törvénymódosításon dolgozik, amely teljesen betiltaná a művi terhességmegszakítást Lengyelországban.

A nők helyzete most sem könnyű: a lengyel abortusztörvény a második legszigorúbb Európában. Csak akkor lehet megszakítani a terhességet, ha az nemi erőszak következménye vagy a magzat visszafordíthatatlan, súlyos betegségben szenved.

Kekeckednek

A nőgyógyászok azonban sokszor nem hajlandók megvizsgálni a magzatot vagy lelkiismereti okokra hivatkozva nem hajtják végre a műtéteket. A bajban lévő nőt elkezdik küldözgetni az egészségügyi rendszerben, így könnyen előfordulhat, hogy kifut abból az időből, amíg elvetethetné a magzatát.

Az ügy miatt az Európai Parlamentben is "áll a bál": számos képviselő követeli a kérdés napirendere vételét. A lengyel parlamenti képviselők ellenzik. A varsói kormány külügyminisztere szerint sem az emberi jogok, sem a nők jogai nem csorbulnak Lengyelországban, ezért a parlament fellépését az ország belügyeibe való beavatkozásnak tekintenék.