Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brit statisztikai hivatal (ONS) 2014-es adatokon alapuló szerdai becslése szerint a britek átlagosan 450 ezer fontot (193,7 millió forintot) keresnek életük során. A nemek közötti azonban jelentős eltérés mutatkozik: a nők esetében 330 ezer font (142 millió forint), a férfiakéban viszont 565 ezer font (243 millió forint) az átlag.

A legutóbbi gazdasági válság miatt a várható kereset összege 2008 és 2010 között csökkent, utána három évig stagnált. Az elmúlt időszak robusztus gazdasági növekedés révén azonban 2014-ben 1,2 százalékos növekedés mutatkozott az összegben, amelyet a statisztikai hivatal becslései szerint életük folyamán keresnek a britek.

A növekedés részben annak tudható be, hogy az emberek egyre idősebb korukban vonulnak vissza, részben pedig annak, hogy egyre képzettebbek.

A humán tőke értékét a nők vonatkozásában 6,82 billió fontra becsülték a 2014-es adatok alapján. Ez mintegy 60 százaléka volt a férfiak vonatkozásában megállapított 11,4 billiónak.

A Chartered Management Institute napokban közzétett jelentése szerint a vezető beosztású, teljes munkaidőben foglalkoztatott nők 22 százalékkal keresnek kevesebbet férfi társaiknál, vagyis minden nap egy órát és 40 percet "ingyen" dolgoznak. Az intézet tanulmánya szerint a vezető beosztásban lévő férfiak évi átlagkeresete 39 130, a nőké 30 612 font.

David Cameron kormányfő nemrég bejelentette, kötelezni akarják a cégeket, hogy tárják fel a nők és a férfiak fizetése közötti különbségeket, hogy a nyilvánosság erejével kényszeríteni tudják a vállalatokat ezek eltörlésére. Erre válaszul elsőként a Deloitte a napokban közölte, hogy női alkalmazottai átlagosan 17,8 százalékkal kapnak kevesebbet, mint a férfiak. Az azonos beosztásban lévő nők és férfiak fizetése közötti különbség azonban 1,5 százalékra csökkent az utóbbi években. A pénzügyi cég Nagy-Britanniában 14 ezer embert foglalkoztat.