Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A surranópályán befuthat a franciaországi elnökválasztás második fordulójába, majd a másodikban nyerhet Francois Fillon, a republikánusok jelöltje, akit korrupciós botránya miatt az utóbbi hetekben leírtak - állítja Darrell Delamaide, a MarketWacht publicistája. Nem ez lenne az első bombameglepetés a tavaly év végén indult kampányban.

Valójában Fillon egyszer már képes volt rácáfolni a közvélemény-kutatásokban mért előzetes esélyekre, ugyanis tavaly novemberben úgy lett a mérsékelt jobboldal elnökjelöltje, hogy a futottak még kategóriájába sorolták.

Az elmúlt hetekben Jean-Luc Mélencon, a kommunisták támogatását is élvező radikális baloldali jelölt okozott meglepetést óriási lendületével - támogatottsága napok alatt 11 százalékról 17 százalékra ugrott -, ám a pénzügyi portál publicistája nem tulajdonít ennek nagy jelentőséget.

Ez még a franciáknak is sok

Mélenchon főként a francia szocialisták igen halványul szereplő jelöltjétől, Benoit Hamontól veszi el a támogatókat, ám választási programja nem mentes a túlzásoktól. A 35 órás munkahetet 32 órára rövidítené, a nyugdíjkorhatárt 62 évre vinné le és 100 százalékos adóval terhelné (azaz csont nélkül elvenné) az évi 400 ezer euró feletti jövedelmeket.

Ez valószínűleg még a franciáknak is sok. A jelölt nyomulása mögött ezért minden bizonnyal az elkötelezett baloldali szavazók lelkesedése áll, ami azonban kevés lesz április 23-án, az elnökválasztás első fordulójában. Mélenchon a 2012-es elnökválasztáson is produkált egy látványos hajrát a kampány utolsó szakaszában, amit nem tudott szavazatokra váltani.

Francois Fillon
Kép: MTI/EPA

Jól küzdött

Fillon eközben azzal töltötte az elmúlt heteit, hogy igyekezett feledtetni korrupciós botrányát. Vizsgálat indult ellene azért, mert állítólag közpénzből fizetett tanácsadói díjat feleségének és gyerekeinek, akik ezért nem végeztek munkát. A politikus természetesen tagadja a vádakat.

Egyik legutóbbi, 25 ezres nagygyűlésén arra hívta fel hallgatósága figyelmét, hogy nem barátot választanak maguknak az következő két szavazáson, hanem elnökjelöltet. És ezen a téren Fillon - aki Nicolas Sarkozy államfő miniszterelnöke volt - tapasztalatot és hozzáértést tud felmutatni. Emellett határozott jobbközép hitvallásával képes lenne minden francia államfője lenni.

Elnézik neki

A MarketWatch publicistája a korábbi tapasztalatok alapján úgy látja, hogy az átlagos francia választó, különösen a szavazóknak az az egyharmada, amely az utolsó pillanatban fog döntetni, nem veszi nagyon a szívére a politikusok kisebb korrupciós ügyeit.

Ezt támasztja alá, hogy a jókora botrány ellenére Fillon támogatottsága alig esett 20 százalék alá - miközben a két éllovas, Marine Le Pen a radikális jobboldali Nemzeti Front vezére és a független Emmannuel Macron fej fej mellett 24-24 százalékon áll.

Botladozó ellenfél

Fillon malmára hajtja a vizet, hogy Le Pen egyik hibát követi el a másik után. A két elnökjelölt vitán igen rosszul szerepelt: az elsőn fakó volt, a másodikon kifejezetten házsártos. A héten letagadta a francia történelem egyik szégyenét, nevezetesen, hogy második világháborúban több ezer zsidót a francia államapparátus segítségével deportáltak.

Ezzel lerombolta azt az imázst, amelyet évek óta építget magáról, mármint hogy nem antiszemita. Elsősorban ezzel akarja megkülönböztetni magát apjától és a párt élén elődjétől, Jean-Marie Le Pentől, aki zsidóellenessége miatt nem volt szalonképes politikus.

Titkos fegyver

Macron, a másik esélyes, nem követ el ilyen hibákat, ám Fillonnak van vele szemben egy titkos fegyvere. Az elmúlt napokban világos jelzéseket adott azzal kapcsolatban, hogy ha megválasztják, akkor Francois Baroin lesz a miniszterelnöke. Baroin pénzügyminiszter volt korábban és rendkívül népszerű.

Bár az elnöki rendszerben a kormányfő jelentőse kisebb, mint a parlamentáris szisztémában, ez nem jelenti azt, hogy jelentéktelen. Ő felel a kormány működéséért és az ő tiszte lesz, hogy a júniusi parlamenti választáson képviselje az elnököt és a párjukat, és biztosítsa a kormányzáshoz szükséges többséget a törvényhozásban.

Baroin bevonása azért adu Fillon kezében, mert Macronnak nincs kormányfőjelöltje. Miután tavaly év közben lépett ki a szocialista kormányból - amelyben gazdasági miniszter volt -, nincs önálló pártja. Csak egy gyorsan gründolt, laza mozgalom áll mögötte. Hiányzik az az apparátus, amelyet egy politikai erő adhatna a kormányzás megszervezéséhez.

Ezért vélhetően a szocialista elitből kellene miniszterelnököt importálnia, ha megválasztanák államfőnek. Ez lehetővé teszi Fillonnak, hogy azt állítsa: Macron nem hozna változást Francois Hollande jelenlegi - igen népszerűtlen - kormányzásához képest. Ezért aki igazi fordulatot akar, az Macrontól nem kaphatja meg ezt - tőle viszont igen.

Így lehet befutó

Persze mindezzel szembe lehet venni - mármint azon túl, hogy Fillont több százalékponttal Le Pen és Macron mögött mérik -, hogy a május 7-ei második fordulóra szóló előrejelzések szerint Le Pennel szemben nyerne, de bárki mással szemben vesztene. Ezért hiába jutna be - meglepetésre - a második körbe, kicsi a valószínűsége, hogy elnökké választanák.

Csak hát ott van a titkolózók szavazata és nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az első forduló eredményének ismerete jelentősen befolyásolja a választókat abban, hogy hova teszik az X-et a másodikban. Ezért a MarketWatch publicistája - elismerve, hogy jelenleg négyesélyes a meccs - úgy gondolja, van egy tippje a fogadóknak. Ha a francia elnökválasztásra tippelnek, akkor tegyék a tétjüket a sötét lóra, Francois Fillonra.