Elképesztő fordulatot hoznak a következő évek

A világ olajvállalatait az a veszély fenyegeti, hogy a technológia fejlődése miatt szinte egyik évről a másikra a cégvilág kihalásra ítélt dinoszauruszaivá váltnak. A fényképezés atyja, a Kodak sorsa leselkedik rájuk, amely éppen így járt a digitális fotózás robbanásszerű fejlődése nyomán.
Komócsin Sándor, 2017. július 14. péntek, 19:05
Fotó: Napi.hu

Amikor nemrégiben egy konferencián Bob Dudleyt, a BP vezérigazgatóját megkérdezték arról, mikor várható a világ olajkeresletének csúcspontja, azt válaszolta: 2042. június 2-án. A poént díjazták a résztvevők, ugyanis nyilvánvaló, hogy ez ügyben lehetetlen pontos jóslatot adni. Ugyanakkor a vicc komoly eleme, hogy a fekete arany korszakának vége a láthatárra került - derül ki a Bloomberg cikkéből.

A BP legfrissebb szakértői előrejelzése szerint a keresleti csúcs két és fél évtizeden belül - plusz-mínusz néhány év - következik. Ez a jóslat és a hozzá hasonlók sötét árnyékot vetnek a világ legnagyobb iparágára, az olajbányászatra, amelynek cégei néhány évvel ezelőtt azzal voltak elfoglalva, hogyan növelhetnék a kitermelésüket.

Jöhet hamarabb is

Patrick Pouyanne, a francia Total SA vezérigazgatója egyetért az előtte szólóval. Úgy véli, hogy valamikor a 2040-es években érkezik el a keresleti csúcs. Cége ezért tolja a pénzt két kézzel a napenergiával kapcsolatos fejlesztésekbe.

Ben van Beurden, a Royal Dutch Shell első embere szerint a kritikus időszak ennél hamarabb is bekövetkezhet. Sokkal hamarabb, akár 15 éves távlatban is, feltéve, hogy az elektromos autók igazán népszerűvé válnak. Az energetika átalakulása ugyanis megállíthatatlan.

Vészesen rövid idő

Az olajiparban, ahol az egyes projektek, az olajmezők feltárásának átfutási ideje több évtized, ez a jóslat azt jelenti, hogy a végzetes változás holnapután egy nappal következik be. Ha ez történik, akkor az olajárak alacsonyak maradnak és bizonyos nehezen elérhető lelőhelyek, például az Északi-sark alatt érintetlenek maradnak.

A zöldenergián kívül van még más reményük is az olajmultiknak: a földgáz. A susogó energiahordozó iránti kereslet emelkedni fog, ami jó hír az amerikai Exxon Mobilnak és a Shellnek, amelyek rengeteg pénzt fektettek a folyékony földgáz (lng) exportjába.

A közel-keleti olajországok viszont nagyon rosszul járnak. Ha 100 évre elegendő olajtartalék van az országod alatt, akkor a 25 éves távlat nagyon soványnak tűnik - mondja Martijn Rats, a Morgan Stanley iparági elemzője. Szaúd-Arábia és Kuvait például jövedelmei 90 százalékát szerzi a fekete arany eladásából.

Sok mindentől függ

A cégvezetők egyetértenek abban, hogy a változás sebessége sok tényezőtől függ, ezért könnyen tévesnek bizonyulhatnak a mostani prognózisok. És ha be is jönnek, akkor sem követi majd a keresleti csúcsot zuhanás.

A fogyasztás fokozatosan szorulhat vissza. Ezért talán nem pusztán kincstári optimizmus Szaúd-Arábia és Oroszország részéről az a várakozás, hogy a kereslet a 2050-es évekig emelkedhet. Tavaly még 1,6 millió hordóval ment fel a napi olajfelhasználás szemen az 1,1 milliós tízéves növekedési átlaggal.

Durva lehet

Összességében nagyon sötét is lehet a jövő. Philip Verleger energiaipari tanácsadó úgy véli, hogy az olajmultik és az olajexportáló országok olyan helyzetben találhatják magukat, mint a Kodak, a Polaroid vagy az Encyclopedia Britannica. Az elektronikai ipar fejlődése mindegyiket kiütötte néhány év alatt. A digitális fényképezés a hagyományos filmes fotózást, az internet az enciklopédikus tudás tárolását forgatta fel, lecserélve az ezekkel foglalkozó cégeket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.07.18 13:27

@na4: "így a break even point már kb. 25$/bbl-nél van"

Jajjj... hol, melyik technológiával? Konvencionális, pala, onshore, offshore, extra-deep, arctic..? Ember, van fogalmad arról hogy hányféle olajmező és -technológia létezik? Ez a sommás kijelentés olyan mintha azt mondtad volna, hogy "egy autó egymillióba kerül"...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.07.18 13:05

Nem egészen. A gyengék persze elvéreznek / elvéreztek, de az nem is baj, mert legalább tisztul a piac, az életképtelenek kihalnak. Amúgy pedig korai még temetni az olajipari cégeket. Rengeteg innováció lett, felfedezték a digitális megoldásokat, drasztikusan optimalizálták az értéklánc mindenegyes elemét, így drasztikusan csökkenteni tudták a költségeket, így a break even point már kb. 25$/bbl-nél van, de ezzel már egészen jól lehet pénzt keresni. Vagyis csak nyugtával dícsérjük a napot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2017.07.16 09:43

@troll: "a megújulók pedig felejtősek"

Jolesik ekkora okossagokat olvasni :DDD

Talan vess egy ropke pillantast a gafikonra:

https://www.theguardian.com/environment/2017/mar/07/solar-power-growth-worldwide-us-china-uk-europe

2017 -ben pedig tovabb bovul nap- es szeleromu telepites.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2017.07.16 08:39

Itt lenne már az ideje, hogy az az olaj alapú korszak befejeződjön, mert ha nem, akkor lassan a világ élhetetlenné válik.
A klímaváltozás nem vicc. Persze az a néhány ország, aki abból él hogy olaja van ezt nem szeretné, mert akkor esetleg az a csoda is előfordulhatna, hogy pld. dolgozó arabokat is látna az ember az arab félsziget olajállamaiban. Alig várom már, hogy ilyen embereket mutasson a Nat.Geo., kezdetben furcsa lesz nekik, lehet, hogy le kell vetni a hálóinget is, amiben most szaladgálnak, meg a fejkendőt is, mert ha bekapja a futószalag akkor az csúnya dolgokat okozhat, de majd belejönnek DDDDDD....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2017.07.15 09:17

@troll:
ezeket a cikkeket érdemes átfutni..csak úgy merítettem egyet (és van még millió számra)
https://444.hu/tag/szelenergia?page=1
>a megújulók pedig felejtősek<
ezen az ember nem tudja, hogy sírjon, vagy nevessen..
azért tönrtént már egynehány technológiai csoda a világban :))))
tudod, nincs még olyan messze az az időszak sem, amikor az első tévézéseknél az emberek elsétáltak a tévé háta mögé, jól belenéztek, hogy leleplezzék a csalást....
aztán persze nem találták, amit vártak ..
így megy ez :)))
korábban elképzelhetetlen dolgok történtek már ezerszámra....ezt hívják fejlódésnek, később technológiai robbanásnak...hehehehehe
több szempontból is ezelőtt állunk (ezt már csak a vak nem láthasssa, vagy aki nem akarja látni), ráadásul több irányból is (úgy tánik, mi aztán pont lemaradunk /miért nem lepődök meg?)...s most nem pusztán a megújulókra gondolok, lesz még annál fontosabb, napi életünket, főleg munkánkat meghatározóbb robbanás is)
de a magyar szeret a mának élni ...a "jövő", az előrelátás is vmi bolsi csökevény..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html