Elképesztő hasznot ígérnek a nyugdíjasok

Kikérik maguknak a nyugdíjasok szervezetei, hogy a politikusok azon sopánkodnak, milyen nagy anyagi terhet jelent a társadalomnak az egyre több idős ember "eltartása". Észre kellene venni az óriási üzleti lehetőségeket, amelyeket az 50 pluszosok kínálnak!
Napi.hu, 2014. július 21. hétfő, 07:12
Fotó: Napi.hu

Nem titok, hogy a világ népessége elöregszik, az ENSZ adatai szerint 205-ben kétmilliárd 60 év feletti ember él majd a világon, ami kétszer több e korosztály mai létszámánál - kezdi "A cégek futnak az ezüstdollárok után" című cikkét a BBC. A kormányok és a politikusok a világ minden táján azon studíroznak, hogyan lehet fedezni az idősek arányának növekedéséből fakadó költségeket. Az üzenet lényegében az, hogy a társadalom nem engedheti meg magának az idősekkel járó pluszkiadásokat.

Ez nem csupán embertelen, hanem közgazdaságilag sem helyénvaló állítás - hangsúlyozza Jody Holtzman az 50 éven felülieket képviselő amerikai AARP civil szervezet tagja. Az okos vállalkozások esélyt látnak az úgynevezett ezüstgazdaságban, az ezüstdollárokban, azaz az idősebbeknek szóló termékek és szolgáltatások értékesítésében.

Nem úgy van az!

Csak a washingtoni politikusok látják pénzügyi tehernek 100 millió amerikai állampolgár szükségleteinek kielégítését, az üzleti szektor lehetőséget lát ebben - véli Holtzman. Az AARP adatai szerint az 50 felettiek évente 7,1 ezer milliárd dollár értékű üzleti tevékenység létrejöttét segítik elő. Ez magában foglalja a fogyasztói javakra költött 3 ezer, illetve az egészségügyi ellátásra fordított 1,6 ezer milliárdjukat. Összességében olyan a piacot teremtenek, amely amerikaiak millióinak ad munkát.

Gigantikus számok
A világon a 60 felettiek 15 ezer milliárd dollárnyi vásárlóerővel rendelkeznek majd 2020-ra - derül ki a Merrill Lynch adataiból.

Az Egyesült Államokban a lakásfelújításra költött kiadások felét az 55 éven felüliek költik el.

A negyvenes-ötvenes évek fordulóján született nagy létszámú generáció évente 120 milliárd dollárt költ utazásra.

Az USA-ban az 50 felettiek adják a kaszinók látogatóinak 64 százalékát.

A 60 évesnél idősebb európai hölgyek kétszer annyi bőrápolási terméket vásárolnak, mint a 25 év alattiak.

Nem járhat azonban bárki sikerrel, aki megcélozza az idősebbeket. Viszonylag régi találmány például az olyan mobiltelefon, amelyen egy gombnyomással segítséget hívhat a bajba került telefonáló. A kaliforniai GreatCall ezen a szolgáltatásfajtán belül tanácsadást kínál ügyfeleinek: a vészjelző gomb megnyomása után a cég ügyfélszolgálata jelentkezik, amely további segítséget hívhat, vagy tanácsot adhat és GPS helymeghatározó rendszerrel be is tudja lőni a hívó helyzetét.

Nem olyan egyszerű

A rendszer az előfizetők egészségügyi előéletének ismertében olyan tanácsokat nyújthat, amelyek segítségével megspórolható az orvoshoz járás egy része. A vállalkozás alapítója azonban hamar rájött, hogy mindezek az előnyök nem magától értetődőek ügyfeleiknek. David Inns, aki marketinggel foglalkozott a GreatCall megalapítása előtt, megértette, hogy az idősek nem szeretik, ha öregekként kezelik őket. Az erre emlékeztető szavak kerülendők. Ezért hagyták el promóciós anyagikból a "félelem" szót, helyette a szolgáltatásuk kínálta "szabadságot" hangsúlyozzák. A "sérülésveszély" a különleges telefonnak köszönhető "magabiztosságnak" adta át a helyét.

Esettanulmány lehetne annak bizonyítására, mennyire alábecsülik még a cégek is az idős vásárlók kínálta lehetőségeket, a Los Angele-i GTX esete. Ez a vállalat a futók edzésének segítésére, teljesítményük könnyű mérésére kifejlesztett egy olyan cipőtalpat, amelybe GPS-rendszert építettek. Egy az ezüstgazdasággal foglalkozó szakember hívta fel a figyelmüket arra, hogy meg kellene próbálniuk az ezüstgenerációnak is kínálni a terméküket.

Sokan szenvednek ugyanis Alzheimer-kórban, az elbutulás (demencia) súlyos változatában. Egy részük hajlamos az elkóborlásra, ezért állandó felügyeletre szorul, általában idősek otthonába kerül. A GPS-es cipőtalp segítségével azonban a távolról is figyelheti helyzetüket valamelyik családtagjuk vagy más gondozójuk. A GTX felismerte a lehetőséget: hamarosan előáll a termék időseknek szánt változatával.

Nem csupán high-tech

Aki jól ismeri ezt a korosztályt, az anélkül is indíthat rájuk építő vállalkozást, hogy valamilyen különleges technológiára támaszkodna. Jó példa erre a Julie és William Buck házaspár "alkalmazkodó ruházatot" kínáló cége, amelyet 37 évvel ezelőtt alapították Seattle-ben. Julie Buck adminisztrátorként dolgozott egy ápolónőket képző intézményben. Itt figyelte meg, milyen nagy szükségük van az idősebbeknek a könnyen fel- és levehető ruhadarabokra.

Ha egy ingen a gombok mögé tépőzárat teszünk, akkor a kívülálló semmi különbséget nem lát, ám aki úgy akar kinézni, mint régen, de a ki- és begombolás már gondot okoz neki, az ezzel a kis trükkel megoldhatja a problémáját. Senki sem fog rájönni a turpisságra - derül ki Buck asszony szavaiból. Csak meg kell figyelni, mi a gondjuk az időseknek, és ki kell találni a megoldást. Cégük, a Buck & Buck az interneten, illetve katalógusokból árulja termékeit, 25 alkalmazott foglalkoztatásával.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dnv55, 2014.07.23 17:21

Az "50+"-os az még nem nyugdíjas. 65, 64 a nyugdíj korhatár. Lassan már a 40 évest is úgy kezeli a társadalom, mint egy lepusztult trottyot. Napokban csináltattam meg a számítógépet, a huszonéves olyan stílusban beszélt velem, hogy kénytelen voltam helyrerakni. Kijött, mert valami keresőoldal el akart téríteni. Leült a gépemhez, azonnal észrevette és 1 percen belül megoldotta. Majd egy olyan összeget mondott, hogy besírtam. Megkérdeztem, hogy milyen órabérrel dolgozik, mert én megrendelő vagyok, nem hülye, még ha 20 évvel idősebb is mint ő. Én másban vagyok profi. Majd elhúzott, ötöd annyit fizettem. Szólt, hogy majd csak szóljak, ha valami lesz. Neked öcsém soha. A tényleg idős emberek meg nem jelentenek nagy terhet az egészségügynek, mert maximum 3 napig lehetnek a kórházban. Úgy kirakják őket betegen, hogy csak úgy zörög. Az a társadalom, amelyik nem becsüli meg az időseket, az halálra van ítélve. Felnőtt egy generáció, majd már az ő gyerekeik is, akikben semmi tisztelet, empátia az idősebbek iránt. Remélem visszakapják, ha nem térnek észre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2014.07.21 16:59

@666ORDOG666:
De csak akkor ha nem olyan tájékozatlan csőlátó mint TE.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

666ORDOG666, 2014.07.21 09:01

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html