Elképesztő, hogy ilyen súlyos gondjuk is lehet a nyugdíjasoknak

Több százezer nyugdíjasnak vannak hiteltartozásai vagy díjhátralékai Lengyelországban. Az adósság teljes összege meghaladja a budapesti négyes metró költségét. Az eladósodás egyik oka, hogy egyes rokonok lenyúlják a nyugdíjasok pénzét.
Barabás Júlia, 2018. január 28. vasárnap, 14:22
Fotó: Shutterstock

A lengyel Infomonitor gazdasági és hitelinformációs iroda adatai szerint 300 ezer 65 év feletti nyugdíjas tartozik hitelrészletekkel, befizetetlen számlákkal vagy más pénzügyi kötelezettségekkel - adta hírül a gazeta.pl. Ezek összege együttesen meghaladja a 6,1 milliárd zlotyt (457,5 milliárd forint, több mint a négyes metró költsége).

Az adósok listájára olyanokat vesznek fel, akiknek minimum 200 zlotys (15 ezer forint) tartozásuk van legalább 60 napja. Lengyelországban nem automatikusan készítik ezt a névsort, de a szolgáltatók kérésére bekerülhet az adós, ha kábeltévé-, energia- vagy vízszolgáltatója így akar nyomást gyakorolni rá.

Ehhez ugyan elegendő 200 zlotys tartozás, de a cégek adatai szerint ügyfeleiknek messze több a hátralékuk. Átlagosan 20,2 ezer zloty (másfél millió forint) be- vagy visszafizetésével maradtak el. Egy mazowszei nyugdíjas adós több mint 104,3 millió zlotyval (majdnem nyolcmilliárd forint) tartozik.

Az nyugdíjasok eladósodásának okai között leggyakrabban kevés pénztartalékukat említik az elemzők, továbbá azt, hogy nyugdíjba vonulásukkor rosszul mérik fel bevételeiket és kiadásaikat. Sajnos az is szerepet játszhat, hogy a család kihasználja az állandó bevétellel rendelkező idősebb családtagot.

A nyugdíjas adósok között több a nő, aminek oka lehet, hogy korábban mennek nyugdíjba, statisztikailag hosszabban élnek, illetve nem egyszer nem tudják az elhunyt férjjel közösen felvett hitelt egyedül törleszteni.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.01.28 21:58

A költekező, felelőtlen, kapzsi, és pénzéhes dzsentrik semmiből, és sehol nem tanulnak semmit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2018.01.28 19:30

Az egyszerű ember egész éetében robotolhat, hogy a nyugdíjas korban valahogy megéljen. A kérdés az, hogy mi a francnak élt egyáltalán. A rendszer úgy rossz ahogyan van. A gond az, hogy nincs erős ellenzék sehol, illetve a másik, hogy a politikus tolvaj, patkány és csőcselék agyu. Nem értem az embereket. A középkorban sokkal egyszerűbben mentek a dolgok. Ha a teher elviselhetetlenné vált, akkor megölték a királyokat, urakat, adószedőket, stb. Ma gyáva parasztok vannak mindenhol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html