Elképesztő karácsonyi ajándékot kapnak a németek

Karácsonyra ingyen árammal lepi meg az anyatermészet a németeket. A visszaeső fogyasztásnak, a szokásosnál enyhébb időnek és a folyamatosan működő szélfarmoknak köszönhetően várhatóan negatív lesz az áram ára.
Napi.hu, 2016. december 24. szombat, 09:13
Fotó: Reuters

A karácsonyi szállítású áram ára Németországban negatívvá vált - azaz a termelők fizetnek a felhasználóknak azért vegyék át az energiát - miután számos körülmény a túltermelés mellett szól. Az ünnepek alatt néhány órára vagy esetleg egész napra érvényesek maradhatnak a negatív árak - derül ki a Bloomberg cikkéből.

Mindkét oldalról

A kínálatot a szeles idő támogathatja meg, ami összefügghet azzal, hogy az időjósok a szokásosnál öt Celsius-fokkal melegebbre számítanak december utolsó időszakban, azaz egymást követhetik a frontok. A keresletet az üzemek ünnepi leállásai fogják vissza. Emellett az irodák áramfogyasztása is csökken, mert sokan ilyenkor veszik ki maradék szabadságukat.

További oka a negatív áramárnak, hogy idén kevesebb szélkereket kell leállítani technikai problémák miatt. Ami a fogyasztónak jó hír, az a termelőnek rossz: az áramszolgáltatók kénytelenek lehetnek leállítani az energia előállítását, ha vásárlóik nem hajlandók vagy képesek - még pénzért sem - átvenni tőlük az áramot.

"Negatív tendencia"

Előrejelzések szerint december 25-én a szélerőművek termelése elérheti 31,3 gigawattórás szintet, ami 27-ére 33,7 gigawattórára mehet fel. Ezzel megközelítené a februárban elért 33,8 gigawattórás csúcsot. Egy gigawattóra energia kétmillió európai háztartás áramellátását fedezheti.

Karácsony napjára mínusz 10,95 euró/megawattórás tőzsdei áramár alakult ki - derült ki a Bloomberg adatgyűjtéséből -, ám ez nem egyedi eset. A párizsi Epex Spot SE energiatőzsde adati szerint 2012-ben december 24-én 56,87 euró/megawattórás negatív árral lehetett számolni, és hasonló volt a helyzet 2013 karácsonyán is.

Nagy-Britanniában is felpörögnek az események: a Barbara névre keresztelt vihar várhatóan pénteken izzítja fel a szélenergia termelését. Az előrejelzések szerint 150 kilométer/órás széllökések is lesznek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2016.12.27 00:51

@rotaryfun:
:-D
Ez nagyon tetszett, kár, hogy nekem nem jutott eszembe...

Az a baj, hogy a németnél nálunk rosszabb a helyzet. Te az adófizető fizetsz azért, hogy valaki meccsre menjen. Németországban meg az adófizető fizet azért, hogy a "nyereség" is az adófizetők között legyen szétosztva, ne csak a veszteség és a költség... Háááát én elég nagy különbséget látok a kettő között....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2016.12.27 00:47

@Dakota Summer:
Magyarországon mi köze van a piaci viszonyokhoz az energia árának? Miről beszélsz?
Mi köze lesz a piaci árhoz, ha az állam felépítteti a Paks 2-t az adófizetők pénzén (végső soron a hitel is az lesz!)?
Amíg ezekre nem válaszolsz, nincs értelme az érvelésednek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2016.12.27 00:44

@gabiiii:
A szélsebességbe annyira nem mennék bele, mert ezzel magaddal kerülsz ellentmondásba. Ha igazad lenne, akkor a tengeren lenne mindig szélcsend... Padig éppen ellenkezőleg. Nem tudom, hogy Ausztria szelesebb ország-e, de szerintem olyan eget verő különbség nincs ha Magyarországhoz viszonyítom. Vole jó helyen kapisgál, amikor inkább a felfogásbeli, vagy ha úgy tetszik egyfajta stratégiai különbséget lát a háttérben.
A kérdés az, hogy helyes-e a stratégia?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2016.12.27 00:33

@gabiiii:
Mivel az európai országok elektromos hálózatai össze vannak kötve, semmi nem akadályozza meg, hogy Magyarország is élvezze az Északi-Tengeri szelek áldását.
Az alapkérdés, hogy mi a jobb? Előre bocsátom, hogy nálam sincs bölcsek köve a spájzban! DE!
Most kis matekkal nekem az jön ki, hogy érdemesebb alacsonyabb kapacitással alaperőműveket építeni és szükség esetén at európai rendszerből importálni elektromos áramot. Írjon már valaki ide hitelesnek számító helyről származó számokat, hogy az áram nemzetközi ára hosszú távon nem olcsóbb, mint erőltetett alaperőmű fejlesztésbe fogni! Vajon nem olcsóbb-e csúcserőműveket építeni, mondjuk földgázra? Figyelembe vehetjük, hogy Magyarország nagyon jelentős és jelenleg kihasználatlan tárolókapacitásokkal rendelkezik.
Az hogy földgázzal mennek, egyáltalán nem jelenti, hogy környezetvédelmi szempontból rosszabbak lennének. Egyrészt szakaszos az üzem, másrészt több zöld áram kerülhet akár importból a magyar hálózatba. Szóval elég sok a nyitott, vagy inkább nyitva hagyott kérdés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2016.12.27 00:23

@ablakzsiraf:
Ne essél a szélsőérték hibába!
Az biztos, hogy a németeknél a legmagasabb az ára, de ez nem egy időszak, mondjuk egy év átlagára, hanem a 100%, azaz a maximum. Pont a németeknél rugalmas az ár, nem csak egy-két sáv van, mint nálunk, ahol van csúcsidős meg csúcsidőn kívüli (éjjeli áram) ár a lakosságnál.
A történetnek sok olvasata van. Az egyik, hogy a német állampolgárokban tudatosul a megújuló energia iránti elkötelezettség.
Természetesen én is tudom, hogy ugyanakkor a megújuló energiába fektetett iszonyú pénzek az okai a mindentől függetlenül magas átlag elektromos áram árnak. Az emberek gondolkozása azonban ilyen itt is, ott is. Az "ajándéknak" örülni szoktak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html