Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Fél egy körül a Brent ára februári szállításra hordónként (159 liter) 59,36 dolláron állt, 1 dollár 85 centtel, 3,02 százalékkal csökkent az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. 2009 júliusa óta nem volt ilyen olcsó a Brent. A New York-i árupiac (NYMEX) elektronikus kereskedésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára januári szállításra 1 dollár 34 centes, 2,40 százalékos csökkenéssel 54,57 dollárra süllyedt.

Az olajárakra újabb csapást mért a kínai feldolgozóipar teljesítményének immár visszaesést jelző gyengülése. Az HSBC bank előzetes számításai szerint decemberben a növekedést és csökkenést elválasztó 50 pontos küszöb alá, 49,5 pontra esett a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index a novemberi 50 és az októberi 50,4 pontról.

"Ha a kínai feldolgozóipari tevékenység nem bővül, vagy visszaesik, az azt jelenti, hogy a világ fennmaradó részének a fogyasztása alacsonyabb, és Kínának kevesebb energiára van szüksége, mert kevesebb terméket állít elő. Mivel a világ második legnagyobb gazdaságáról beszélünk, ez sok energiát jelent" - mutatott rá Mike van Dulken, az Accendo Markets brit brókercég elemzője. Hozzátette, hogy a nagy kőolajkitermelő Oroszországnak a rubel támogatására tett "reménytelen kísérletei" növelik az orosz gazdaság helyzete miatti aggodalmakat éppen akkor, amikor "a kőolaj számára a legrosszabb még hátra van".

A kőolaj világpiaci ára csaknem felére esett az év elejéhez képest a túlkínálat és az alacsony kereslet hatására. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) pénteken azt jósolta, hogy világszinten a kőolaj iránti napi kereslet 900 ezer hordóval 93,3 millió hordóra emelkedik jövőre. Az előző, novemberi előrejelzésben még 1,2 millió hordós növekedést prognosztizáltak a szakértők.

A Kőolajtermelő Országok Nemzetközi Szervezete (OPEC) kitart azon álláspontja mellett, hogy nem csökkenti kitermelését a zuhanó árak dacára sem. Az OPEC-tag Szaúd-Arábia december elején drasztikusan csökkentette az Ázsiába és az Egyesült Államokba exportált olajának árát, amit sokan úgy értelmeztek, mint az amerikai palaolaj-kitermelés fejlesztésének visszavetésére irányuló árháború megerősítését.