A Lengyelországban tartózkodó ukránok 2016 utolsó negyedévében összesen 2,2 milliárd zlotyt (160 milliárd forint, tíz focistadion ára) költöttek a boltokban, ami egy személyre 812 zlotyt (60 ezer forint) jelent - írta a  gazeta.pl. Mind a két érték magasabb, mint az előző években - derül ki a lengyel statisztikai hivatal, a GUS jelentéséből.

Ennél többet összesen csak a nyugati határt átlépők - nem csupán a németek vagy a Nagy-Britanniából jövők -, valamint az EU más országaiban dolgozó lengyelek költöttek. A fejenként kiadott 812 zloty viszont kétszerese annak, amit a lengyel-német határon átkelők kiadnak, nem is beszélve a cseh, vagy a szlovák látogatókról, akik fejenként 300 zlotyt hagynak a lengyeleknél.

Náluk többet csak a hajókon, vagy a repülőkön érkezők költenek. Ez az összeg azért is meglepő, mert az átlagfizetés Ukrajnában éppen 800 zlotynak megfelelő hrivnya.

Vendégmunkások

Az okokat keresve kizárható, hogy ruhára vagy élelmiszerekre költenének az ukránok, ezek ugyanis drágábbak  Lengyelországban, mint Ukrajnában. A különbség minden bizonnyal abban van, hogy míg egy nyugat-európai vendég valódi turistaútra érkezik a lengyelekhez, az ukránok jelentős része vendégmunkás, aki hónapokon át Lengyelországban tartózkodik.

Tavaly 1,2 millió ukrán dolgozott az országban hetente átlag 54 órát, átlagos keresetük, amit kézhez kaptak körülbelül 2,1 ezer zloty volt. A lengyeleknél dolgozó ukránok kétharmada haza utalja a pénzét - ennek teljes összege 2015-ben ötmilliárd zloty volt.