Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Teljes bizonytalanságot hozott a június 23-ai brit függetlenségi népszavazás előtti utolsó nap - derül ki a Bloomberg összefoglalójából. A közvélemény-kutatások eredményei és a pénzpiacok mozgása ellentmondanak egymásnak a referendum várható eredményével kapcsolatban.

A pénzügyi befektetők határozottan a Remainre tettek az elmúlt egy hétben. Az angol font öt hónapos csúcsra erősödött, a fogadóirodáknál megtett tétek alapján a Leave valószínűsége mindössze 25-26 százalék. Az utóbbi egy héttel ezelőtt még 43 százalék volt.

A közvélemény-kutatások a hónap első heteiben a Brexit-párt előretörését jelezték, ám a lendület elakad, most hibahatáron belüli különbségeket mutatnak hol ide, hol oda.

Szenvedélyes vita

A font kereskedése azt mutatja, hogy a piac az EU-ban maradást támogatók győzelmére számít - foglalta össze benyomásait kellő távolságból figyelve az eseményeket Joseph Capurso, ausztrál devizastratéga. A felmérések túl közeliek, hogy bármit mutassanak, ha mégis a kilépést szorgalmazók győznek, akkor a brit valuta óriásit fog zuhanni.

Az utolsó napok szenvedélyes szócsatát hoztak a felek között. A BBC kedden a londoni Wembley Arenában tartott éjszakába nyúló nyilvános vitát hatezer ember részvételével. A legkeményebb adok-kapok a konzervatív párt vezető politikusai között ment. Boris Johnson volt londoni polgármester és Andrea Leadsom energiaügyi miniszter a Leave, a toryk skóciai vezetője Ruth Davidson a Remain mellett érvelt.

Mit nem mondanak?

Egy visszafordíthatatlan döntésre kérnek bennünket, pénteken arra ébredhetünk, hogy nem tetszik, ahova jutottunk azzal, hogy elhittünk néhány hazugságot - mondta Davidson. A Leave hívei hazudtak arról, mennyibe kerül Nagy-Britanniának az EU-tagság - jelentette ki arra utalva, hogy a kilépés pártiak a bruttó befizetésről beszéltek, elhallgatva, hogy a szigetország kap is pénzt az uniótól.

Johnson arra biztatta a szavazókat, hogy tegyék június 23-át a brit függetlenség napjává. A Remain hívei azt állítják, hogy nem tudjuk megcsinálni. Nincs más esélyünk, mint hogy meghajoljunk Brüsszel előtt. Mi azt mondjuk, hogy szánalmasan alábecsülik az országunkat.

Hangsúlyok

A Leave-pártiak a tévévitában a "Szerezzük vissza az ellenőrzést az ügyeink felett!" üzenetre helyezték a hangsúlyt. Szenvedélyesen hiszek a bevándorlásban, de ellenőrzöttnek kell lennie! - fogalmazott például erre utalva a volt londoni polgármester.

A Remain-kampány elsősorban Johnsonra tüzelt. Utóda a brit főváros élén, a pakisztáni származású, munkáspárti Sadiq Khan azzal vádolta, hogy a bevándorlás ügyében "gyűlöletprojektet" indított. Kahn az európai együttműködés híve a klímaváltozás, a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni harcban és a bevándorlási válság kezelésében.

Feszültség

A feszültség emelkedését mutatja, hogy David Cameron kormányfő kedden Downing streeten lévő irodája ajtajában adott rögtönzött nyilatkozatot, amelyben az idősebb nemzedékhez fordult. Arra kérte a korosabb szavazókat, hogy gondoljanak gyermekeik és unokáik reményeire és álmaira, amikor csütörtökön szavaznak.

A Financial Timesnak adott, szerdán megjelent interjújában a közvélemény-kutatásokra helyzete a hangsúlyt a pénzpiacokkal szemben, minden bizonnyal azért, hogy a bizonytalanság hangsúlyozásával mozgósítsa a Remain híveit. Azt is elmondta azonban, hogy ha a Leave győz, akkor nagyon gyorsan tárgyalásokat kezd az EU-val a válásról.

"Megszólalt" a királynő

Szintén maradásra biztatta a briteket közel 1300 cégvezető, akik vállalatai együttesen 1,75 millió embernek adnak munkát. A Time magazinban megjelent felhívásukban leszögezték, hogy a kilépés esetén romlanának cégeik kapcsolatai az EU-val, ami munkahelyekbe kerülne.

A Leave-et támogató Burnbrae Group elnöke, Jim Mellon elismerte, hogy a Brexit után tíz százalékkal gyengülne a font. Az amerikai Fed elnöke Janet Yellen viszont arra biztatta a piaci szereplőket, hogy ne túlozzák el az esetleges kilépés káros hatásait.

A Daily Beast jelentése szerint II. Erzsébet királynő arra kérte vacsoravendégeit, hogy mondjanak három okot, amelyek amellett szólnak, hogy Nagy-Britanniának az EU-ban kellene maradnia. Az olvasókra bízták, hogy eldöntsék, vajon melyik oldal mellé állt ezzel.

Johnson a kampány utolsó napján repülőgéppel járja az országot. A Remain hívei többpárti nagygyűlést tartanak Birminghamben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!