BUX
41516

Elképesztő összegbe kerül a bevándorlás a görögöknek

A korábban becsült 600 millió eurónál jóval többe fog kerülni Görögországnak a bevándorlási válság kezelése – jelentette ki az athéni központi bank elnöke, aki bízik abban, hogy országa belátható időn belül adósságkönnyítést kaphat.

Napi.hu, 2016. március 14. hétfő, 17:18

Miután egyre több menekült reked Görögországban, a bevándorlási válság kezelése többe fog kerülni az országnak az athéni központi bank 600 millió eurós (186 milliárd forint, 12 futballstadion ára) korábbi becsélésénél - idézte a Reuters Jánisz Szturnaraszt a bank elnökét. A balkáni útvonal lezárása miatt már több mint 41 ezer bevándorló tartózkodik az országban - emlékeztetett a hírügynökség.

A központi bankhoz közel álló forrás a múlt hónapban jelezte, hogy számításaik szerint a tengeren érkező menekültek mentése, elhelyezése és visszaküldése kiindulópontjukra 600 millió eurójába kerülhet a görög adófizetőknek.

Az OECD is úgy látja

A becslést arra a feltételezésre alapoztuk, hogy Görögország csak átmeneti állomás lesz a menekültek útvonalán - fejtegette a bankelnök. Ha azonban ez nem így alakul, és sok bevándorlót vendégül kell látnunk, akkor a számítást felül kell vizsgálnunk - tette hozzá.

Két év is eltelhet, mire a Görögországban rekedt menekültek túlnyomó részét sikerül továbbküldeni az EU más országaiba vagy ki tudják utasítani őket az unió területéről - mondta egy lapinterjúban Dimitrisz Vicasz védelmi miniszterhelyettes. Sok bevándorló hosszabb ideig Görögországban maradhat.

A görög-macedón táborozó bevándorlók a március 17-18-ai EU-török csúcs eredményére várnak abban a reményben, hogy ezt követően továbbmehetnek. Ha kiderül, hogy nem, akkor az athéni kormány reményei szerint gyorsan vissza lehet őket irányítani az ország belsejében lévő, jobb körülményeket kínáló menekültközpontokba.

Jöhet az adósságcsökkentés

Szturnarasz arról is beszélt, hogy várakozásai szerint az athéni vezetés és a Nemzetközi Valutaalap áprilisban esedékes találkozóján szóba kerül az ország adósságterhének enyhítése. A kormány azt ígéri, hogy idén a GDP egy százalékával mérsékli a nyugdíjkiadásokat és 2018-ra a GDP 3,5 százalékának megfelelő elsődleges - adósságtörlesztés nélküli - költségvetési többletet ér el.

A bankelnök emlékeztetett arra, hogy az országot hitelező eurótagállamok és az IMF tavaly adósságkönnyítést helyeztek kilátásba arra az esetre, ha Görögország teljesíti vállalásait. Szturnarasz reméli, hogy a donorok és az IMF teljesíti ezt vállalást, mert ez nem puszta ígéret volt, hanem egy megállapodás része.

Az eurózóna pénzügyminiszterei múlt heti találkozójukon elfogadták azt az elvet, hogy az adósságkönnyítésről hamarosan tárgyalniuk kell a feleknek, ám szerintük először Görögországnak végre kell hajtania a nyugdíj- és az adóreformot, fel kell állítania egy független adóhatóságot és meg kell oldania a behajthatatlan hitelek problémáját.

Vészhelyzetek a határon
Kritikus a helyzet a görög-macedón határon lévő Idomeni menekülttáborában - idézte az ENSZ Menekültügyi Ügynökségét (UNHCR) az AFP. Az elképzelhetetlennél is rosszabb egészségügyi állapotok alakultak ki - mondta Babar Baloch, az szervezet vezetője, miután járt a helyszínen. A gyermekek körében légúti betegségek és vírusfertőzések terjednek. A görög hatóságok azt ígérik, hogy rövid időn belül visszairányítják az embereket Idomeniből az ország belsejébe.Egy több száz fős menekültcsoport a két országot elválasztó határfolyó felé indult, hogy azon keljen át Macedóniába. A görög rendőrség körbe vette őket, ám addigra kéttucatnyian átjutottak és hárman vízbe fulladtak.Bulgária 5000 takarót, 155 sátrat, 500 matracot és 150 ágyat, valamint ágyneműt és a menekültek ellátásához szükséges más eszközöket adományozott Görögországnak - jelentette az athéni ekathimerin.com hírportál. A szófiai mezőgazdasági minisztérium egy teherautónyi tűzifát is küldött a görög-macedón határon rekedt bevándorlóknak. A segélyszállítmányt az ország északi részén lévő Nea Kavala fogadóállomáshoz juttattak el.