Elképesztő rekord született - nyoma sincs a belga kormánynak

Belgiumnak 249 napja nincs kormánya, és egyelőre semmi jele annak, hogy belátható időn belül változna ez a helyzet.
NAPI, 2011. február 17. csütörtök, 11:33
Fotó:

Belgium ma megdönti a politikai patthelyzet rekordját: az országnak 249 napja nincs kormánya, és egyelőre semmi jele annak, hogy belátható időn belül változna ez a helyzet - írja az Euobserver. Az csúcsot eddig Irak tartotta, ahol a síita és a szunnita közösség nézeteltérései miatt 2010-ben csak 248 nap vitatkozás után tudtak kormányt alakítani.

Belgiumban a flamand és a vallon kisebbség képviselői nem tudnak zöld ágra vergődni egymással a tavaly júniusi országgyűlési választás óta, amely nem hozott egyértelmű támogatást egyik félnek sem. A király szerdán két héttel meghosszabbította a felek között közvetítő képviselőjének megbízatását.

A helyzet ellen változatos formában tiltakoznak az emberek. Szerveztek tüntetéseket, felszólították a képviselők feleségeit, hogy vonják meg a szexet férjüktől, amíg nem végzik el a munkájukat, egy internetes kezdeményezéshez pedig, amely arra szólítja fel a politikusokat, hogy fizessék vissza június óta felvett fizetésüket, már 150 ezren csatlakoztak.

Vannak azonban, akik a dolog poénos oldalát látják. A franciául beszélő emberek lakta Louvain városában ingyen sült halat osztogatnak a rekorddöntés tiszteletére, a holland ajkúak lakta Ghentben pedig 249 csak a legszükségesebb ruhadarabokba öltözött felvonuló performansza állít emléket a kétes csúcsdöntésnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK