BUX
38537

Elképesztő változás jön 2020-ra

Példát mutat arra, milyen változások zajlanak az áramtermelésben, az a tény, hogy még a ködös, felhős, esős időjárásáról ismert Nagy-Britanniában is négy százalékra nő a napenergia súlya az elektromos energia előállításában 2020-ra. Négy paksi erőműnek megfelelő napenergia-kapacitás épül ki öt év alatt.

Napi.hu, 2015. március 28. szombat, 13:52

Nagy-Britanniában az évtized végére négy százalékra nő a napenergia súlya az elektromos áram előállításában - idézte a BBC a londoni kormány közleményét. A napelemek árának zuhanása lehetővé tette, hogy a kormány felfelé módosítsa ezzel kapcsolatos előrejelzését - jelentette ki Ed Davey energiaügyi miniszter. A kedvező változás hozzájárult ahhoz, hogy a kormány úgy döntött: visszavonja a nagy napenergia-kapacitások kiépítéséhez adott állami támogatások nagyját.

Az ágazat képviselői persze tiltakoznak ez ellen, úgy vélik, hiba, pontosabban túl korai ennek a segítségnek a megvonása. London azzal érvel, hogy az elmúlt években 70 százalékkal esett a napelemek ára - nem kis részben annak köszönhetően, hogy kínai üzemek kapcsolódtak be a tömegtermelésbe -, miközben a világ országaiban kiterjedt támogatásokkal ösztönzik a zöldenergia terjedését, ami óriási piacot teremtett az ágazatnak.

Beruházási tüske

Emiatt vonják vissza a viszonylag - a háztetőkre szerelt panelekhez képest - nagy, öt megawatt kapacitás feletti napelemfarmok állami támogatását március végétől. Ezzel viszont rövid távon beruházási csúcsot idéztek elő, ugyanis a fejlesztők igyekeznek a kritikus dátum előtt befejezni erőműveiket, hogy még jogosultak legyenek az állam pénzére. A Solar Trades Association szakmai szervezet szerint annyi új rendszert telepítettek a cégek három hónap alatt, mint 2014-ben összesen.

A szervezet ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy várhatóan 80 százalékkal vissza fognak esni a beruházások, mivel támogatások nélkül a napelemfarmok egyelőre - legalábbis a ködös Albionban - nem versenyképesek a gáz- és szénerőművekkel. Még néhány évig, talán öt évig szükségünk van a támogatásra, hogy pariba kerüljünk a hagyományos energiatermelőkkel - mondta Leonie Greene, a Solar Trades Association szóvivője.

A panelek ára csak a farmok kiépítési költségének 35 százalékát adja, a kiadások nagyja a telepítésre megy el, amely csak akkor faragható le, ha kellően kiterjedt hálózattá válik az országban a napenergia-ellátó rendszer. A kormány döntése a támogatások visszavonásáról elveszi a fejlődés lendületét, és kitolja azt az időpontot, amikor a tiszta energia ára a hagyományos módon termelt áram árára csökken.

Máris felnőtté vált?

Davey viszont az elmúlt időszak zöldenergia-tenderei alapján úgy látja, hogy a napenergia máris felnőtté vált. A két legolcsóbb áramszállítási ajánlat napelemeket használó vállalkozástól érkezett. A miniszter a BBC tudósítása szerint teljesen el van ragadtatva a fejlődéstől. Ez csodálatos az emberiség számára - lelkendezett Davey. Háromszázmillió indiai él elektromos áram nélkül és fekete Afrikában drámai lehet a hatás - utalt arra, hogy a napenergia mindig olcsóbb lesz ott, ahol erős a napsütés, mint ott, ahol folyton esik az eső.

Az energiaügyi miniszter arra számít, hogy 2020-ra 14 gigawatt napenergia-kapacitás (a paksi atomerőmű termelési képességének hétszerese) lesz Nagy-Britanniában szemben a mostani öt gigawattal. Ezzel az áramtermelésben közel négy százalékra emelkedik az új energiaforrás aránya a jelenlegi 1,5 százalékról. A rákövetkező évtized további gyors fejlődést hozhat.

Lehetne másfélszer több

A napelemek árcsökkenését kihasználva a zöldenergia más ágazataihoz akarják átcsoportosítani az állami támogatásokat - tette hozzá, hogy enyhítse a döntést érő bírálatokat. Greene szerint azonban ezzel a kormány bizonytalanságot teremtett a piacon - azért alakult ki az év elején a beruházási tüske, mert a vállalkozások nem tudják, mire számíthatnak később a kormány által rángatott piacon.

Az ágazati szakmai szövetség szóvivője idézett egy korábbi kormányzati véleményt, amely szerint 2020-ra 20 gigawattra mehetne fel a napenergia-kapacitás, ha London látná a dologban rejlő lehetőségeket. A kormányszóvivő nemrégiben adott tájékoztatása szerint 650 ezer napelemrendszer üzemel Nagy-Britanniában, figyelembe véve a magánházakra felszerelt paneleket is.