Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Obama-adminisztráció nyilvánosságra hozta azokat az intézkedéseit, amelyek számottevő olvadást hozhatnak az USA és Kuba évtizedekkel ezelőtt lefagyott viszonyaiban - írta a Wall Street Journal (WSJ). A kereskedelmi és pénzügyi embargó enyhítése utat nyit az előtt, hogy a latin-amerikai ország elmélyítse bekapcsolódását a világgazdaságba.

Az Egyesült Államok engedélyezi a kubai állampolgároknak, hogy közvetlenül fizetést vehessenek fel amerikai cégektől, illetve - korlátozott felhasználási lehetőségekkel - bankszámlát nyissanak az USA-ban. Emellett engedélyezik, hogy az amerikai dollár használatát a szigetországgal folytatott pénzügyi tranzakciókban.

Obama utazik

A Kuba elleni amerikai embargó - amelyet Fidel Castro hatalmának megszilárdulása nyomán vezetettek be több mint ötven évvel ezelőtt - érvényben marad, amíg a kongresszus nem dönt a feloldásáról, ám a washingtoni kormány most elfogadott lépései enyhítenek a korlátozásokon. A bejelentést Barack Obama elnök hét végi kubai látogatása elé időzítették. Obama az első amerikai államfő, aki az elmúlt 90 évben a szigetország földjére lép.

Valamit valamiért

Az amerikai vezetés abban reménykedik, hogy a dollár használatának megkönnyítéséért cserébe a kubai kormány is enyhíti saját korlátozásait. A válaszlépések egyike lehetne, hogy eltörlik a dollárátváltásokat terhelő 10 százalékos adót - mondta a WSJ-nek Ben Rhodes, helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó, a kubai nyitás felelőse az Obama-adminisztrációban.

Mivel a kubaiaknak az amerikai embargó miatt nem volt módjuk nemzetközi dollártranzakciókat lebonyolítani, semmi sem ösztönözte őket arra, hogy ne enyhítsék saját szabályaikat - fejtegette a tisztviselő. Ezért Washingtonban abban bíznak, hogy a változtatásokkal ösztönzik a kubai gazdasági reformokat. Az új helyzetben olcsóbbá válnak a kubaiak külföldi dollártranzakciói.

Ki hitte volna?

Az átlagos amerikaiak persze nem elsősorban ezeket a pénzügyi változásokat fogják érzékelni országuk és Kuba megváltozott viszonyából, hanem azt, hogy gyakorlatilag felfüggesztik a rájuk vonatkozó utazási korlátozást. Az új szabályozás szerint az amerikai állampolgárok egyéni utazóként felkereshetik a szigetországot, amihez csak útjuk célját kell megjelölniük.

Ez nyilván valamilyen turistaprogram - kiállítások megtekintése, exkluzív vendéglők felkeresése stb. lesz. Jogászok szerint ezzel gyakorlatilag feloldották az idegenforgalmi korlátokat. A Fehér Ház indoklása szerint az egyéni, személyes turizmus lehetővé tételével utat nyitnak az információk és bizonyos erőforrások szabad áramlása előtt.

Az amerikai kongresszus republikánus többségéhez tartozó politikusok nem haboztak bírálni Castro-rezsimnek tett washingtoni engedményeket. Ezek az egyoldalú könnyítések megtámogatják a kommunista rendszert, amely egész történetében lábbal tiporta az emberi jogokat - adott hangot véleményének Ed Royce, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke. Obama elnöknek ahelyett, hogy engedményeket tesz, együtt kellene dolgoznia a kongresszussal, amely kiáll a szabadságra vágyó kubaiak mellett.

Győzött a baseball

A kubaiak közvetlen amerikai foglalkoztatásának első haszonélvezői között lehetek a szigetország baseballjátékosai, akik így legálisan leszerződhetnek amerikai klubokhoz. Hivatalos amerikai álláspont szerint persze nem ez volt a cél, hanem az, hogy a kubaiak munkát vállalhassanak az USA-ban anélkül, hogy ehhez "disszidálniuk" kellene.

A kereskedelmi könnyítéseknek köszönhetően az USA-ból induló exportcikkeket közvetlenül, harmadik ország közbeiktatása nélkül áthajózhatják a szigetországba. Ezzel gyakorlatilag minden cég előtt megnyílik a kivitel lehetősége, nem csupán távközlési vállalatok előtt, amelyek létrehozhatnak közös vállalatokat kubai partnerekkel, illetve együttműködhetnek az ottani állami szervezetekkel.