Elképesztően lekörözték a magyarokat a szlovákok

Megfordult a kivándorlási trend Szlovákiában: már legalább annyian térnek haza, mint ahányan távoznak, miközben a vendégmunkások száma is nő. Ezzel a régió többi országával, így Magyarországgal összehasonlítva is különleges helyzetbe kerülhet az ország.
Barabás Júlia, 2018. április 16. hétfő, 06:40
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A gazdasági válság 2008-as kirobbanását követően Szlovákiában is tömegével szűntek meg a munkahelyek, és több éven keresztül jóval többen hagyták el az országot, mint ahányan érkeztek - kezdi cikkét a pozsonyi Új Szó. A pénzügyminisztérium mellett működő Pénzpolitikai Intézet (IFP) közzétett felmérése szerint azonban mára látványosan változott a helyzet.

Már 2016-ban hatezerrel többen jöttek az országba, mint ahányan elhagyták, tavaly pedig az előbbiek száma 15 ezerrel haladta meg az utóbbiakét - nyilatkozta Tomás Rizman, az IFP elemzője. A trendforduló elsősorban a külföldi munkavállalók egyre nagyobb beáramlásának köszönhető, lényeges változások tapasztalhatók azonban a hazai munkaerő esetében is.

Mindenhonnan jönnek

Míg 2011-ben csaknem 46 ezer szlovák állampolgár hagyta el az országot a külföldi munkavállalás miatt, miközben nem egész 27 ezren tértek haza, tavaly már az el- és a hazavándorlók száma is nagyjából 30 ezer körül mozgott.

Hivatalos adatok szerint jelenleg legálisan 50,5 ezer külföldi munkavállaló van az országban, míg 2014-ben alig 20 ezren voltak. A nem uniós tagországokból érkezők közül az elmúlt időszakban az ukránok és a szerbek domináltak. A szerb vendégmunkások száma az elmúlt egy évben megduplázódott, mára így 12 ezren dolgoznak Szlovákiában.

Az Európán kívüli országokban élők közül elsősorban a vietnamiakat és a kínaiakat vonzza az ország, de az autóipari beruházások miatt sokan jönnek azonban Dél-Koreából is.

A kép forrása: Szabó Dániel/Napi.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2018.04.16 15:18

Gyertek haza fiatalok, gyertek haza rabszolgák, könyörgünk!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html