BUX

Elképesztően rossz adat jött az USA-ból

A vártnál lényegesen nagyobb mértékben nőtt az első alkalommal munkanélküli segélyért folymodók száma a múlt héten az Egyesült Államokban.

MTI-Eco, 2011. január 27. csütörtök, 15:09

A január 22-én zárult héten 51 ezerrel több, úgynevezett első segélykérelem futott be a munkaügyi hivatalokhoz a megelőző héthez képest. Elemzők szerény, ezer fős növekedést vártak.

A trendet jobban jelző négyheti átlag szerint a segélykérelmek száma 15 750-nel 428 750-re bővült.A minisztérium egy másik adata szerint a tartósan munkanélküli segélyen élők száma 94 ezerrel 3,991 millióra ugrott a január 15-én zárult héten. A segélykérelmek alakulásáról szóló minisztériumi jelentéseket nagy figyelem övezi, főként azért, mert elemzők szerint a világ legnagyobb gazdaságának kibontakozása előtt a tartósan magas, 10 százalék körüli munkanélküliség az egyik legnagyobb akadály.A munkaügyi minisztérium ezúttal is adminisztratív akadályokkal indokolta az adat váratlan megugrását: részben négy déli államban a hóviharok által okozott fennakadások okozták az adminisztrációs késedelmeket.