Elkerülhetetlen a drágulás? - A kulcs Kína kezében van

Ellentmondásosak a szakértői prognózisok az árupiacok helyzetének alakulásáról, abban azonban egyetértenek, hogy a kulcs Kína kezében van.
Napi.hu, 2015. április 13. hétfő, 14:59
Fotó: Reuters

A Forbes elemzése szerint elkerülhetetlen a nyersanyagárak emelkedése idén, mivel három éves stagnálás után ebben az évben Kína 300 infrastrukturális projektet akar megvalósítani összesen 1,1 milliárd dollár értékben, és hasonló lépésekre készül India és az Egyesült Államok is.

Ugyanakkor eddig következetesen csökkent a nyersanyagok ára. Tavaly február közepétől 2015 február közepéig a CRB index, amely a 19 legfontosabb nyersanyag árának mutatója, 25 százalékot esett, 2008 ősze óta a legalacsonyabb szintre. Ebben meghatározó szerepe volt a kínai gazdaság növekedésének, amely a 2010-es 10,4 százalékról 2014-ben 7,4 százalékosra lassult. Márpedig Kína adja a világ fogyasztásának közel felét az ipari fémekből (mint a réz, az alumínium és a cink) és az energiahordozók (szén, kőolaj, gáz) felét.

Betett a nyersanyagok árának a dollár erősödése is. Mivel ez mindig az amerikai valutában szerepel, a más valuták tulajdonosainak ez megdrágítja őket, vagyis csökkenti a keresletet.

Elemzők szerint azonban idén fordul a kocka, elsősorban mert a pekingi vezetés nem akarja engedni a GDP növekedési ütemének 7 százalék alá csökkenését. Ezt szolgálja a kínai GDP 11 százalékának megfelelő infrastrukturális beruházási program, és várhatóan jövőre is folytatják a gazdaság dinamizálását. Mindez növeli a keresletet a nyersanyagok iránt, aminek korai jelzése lehet a réz árának 5 százalékos emelkedése január végén, február elején.

A Financial Times azt emelte ki, hogy a nyersanyagpiacok nehéz első negyedéven vannak túl - az áruk többségét kedvezőtlenül érintette a túlkínálat, az erős dollár és a nyersolaj áresése. A legnagyobb vesztes a vasérc volt, amelynek tonnánkénti ára 51 dollárra, a pénzügyi válság óta a legalacsonyabbra zuhant. Az olajárak további alakulásában szerepe lehet egy általában nem említett tényezőnek, annak, hogy fogyóban van a tárolók befogadó képessége.

Bár az FT is elismeri Kína meghatározó szerepét a nyersanyagpiacokon, rámutat arra, hogy a bejelentett beruházási boom dacára a finomított réz eladások az év első három hónapjában csak 0,7 százalékkal nőttek, a legkevesebbel 2008 óta. Az ország olajimportja sem nőhet jelentősen az idén Bo Csen, az Unipec (a Sinopec állami olajcsoport kereskedelmi vállalata) elnöke szerint, mivel nem rendelkeznek elegendő tározóval.

Az acéláraknál is inkább a további csökkenésre mint emelkedésre van esély, miután a három legnagyobb termelő - a BHP Billiton, a Rio Tinto és a Vale - nem fogja vissza kibocsátását. Jobban érdekli őket piaci részesedésük megtartása, sőt növelése, arra számítva, hogy olcsó árujukkal kiüthetik a drágábban termelő kínai és egyéb vetélytársaikat.
A földgáz árán nem lehetett megérezni, hogy az Egyesült Államok ismét egy kemény telet élt át, a megnövekedett szükségletet fedezte a palagáz egyre gyorsuló kitermelése, így a fogyasztók a földalatti tározók tartalékait is alig vették igénybe.

HOZZÁSZÓLÁSOK