A következő napokban jó eséllyel a hideg fejű számítások kerülnek majd előtérbe az elmúlt napok túlfűtött üzengetései után - idézte a CNBC a New York-i High Frequency Economics tanácsadó cég várakozását a világkereskedelemben kialakulóban lévő vámháborúval kapcsolatban. Június második hétvégéjén tanácskoznak a világ leggazdagabb országait tömörítő G7 csoport pénzügyminiszterei és jegybankelnökei.

Az USA-n kívüli hat tagot - Franciaországot, Japánt, Kanadát, Nagy-Britanniát és Németországot sújtják a Donald Trump amerikai elnök kezdeményezésére kivetett büntetővámok az acél és az alumínium amerikai importjára. Láthatóan kiütötte náluk a biztosítékot a barátságtalan lépés, az EU, Kanada és Mexikó megtorló intézkedéseket vezet be. Ezért tart sok közgazdász attól, hogy kereskedelmi világháború robban ki.

Ne olyan gyorsan!

Carl Weinberg a tanácsadó cég vezető elemzője igyekszik lehűteni a kedélyeket. Cégének szakértői véleménye szerint végre megjelenhetnek a színen a felnőttek is, és kiderülhet, mi lehet Trump rohamozásának hátterében. Az elemző szerint az elnök stratégiája az, hogy megpróbál keményen alkudni, hogy azután visszalépjen. A történet végén nem kapja meg a kereskedelmi engedményeket, amelyeket akar, s ezért visszatáncolhat a vámháborútól.

A kérdés inkább az, hogyan teheti meg ezt arcvesztés nélkül, avagy hogyan lehet felépíteni a visszavonulás aranyhídját, ahogy egy kínai tábornok jellemezte az ehhez hasonló helyzeteteket. A tanácsadó cég szerint Trumpnak meg kell kapnia a lehetőséget, hogy azt mondhassa: a vámintézkedésekkel a lehető legjobb üzletet kötötte, bár kétségtelen, hogy nem olyan kitűnőt, mint, amilyet akart.

El fogják kerülni

A High Frequency Economics feljegyzésének szerzői nem várják, hogy a bizonytalanság egy csapásra megszűnik, de szerintük végül az intézkedéseket felvizezik annyira, hogy ne legyen számottevő negatív hatásuk a világgazdaság növekedésre. A világ leggazdagabb országai el fogják kerülni kiterjedt kereskedelmi háborút.

Trump kereskedelmi fenyegetőzése már eddig is ezermilliárd dollárt mostak el a tőzsdék kapitalizációjából - emlékeztetett a J.P. Morgan egyik stratégája és Világbank arra figyelmeztet, hogy a növekvő vámok a 2008-as pénzügyi válság szintjére vethetik vissza a világkereskedelmet. Jamie Dimon, a J.P. Morgan vezérigazgatója megjegyezte, hogy a kereskedelem megrendülése véget vethet a gazdasági fellendülésnek.

Csak lesz valami

Akárhogy is nézzük Weinberg úgy véli, hogy a G7 pénzügyi csúcsán végül olyan záródokumentum születik, amivel mindenki elégedett lehet. Nagyon bízik abban, hogy nem ez lesz az első olyan értekezlet, amely résztvevők közös nézőpontját tükröző kommüniké kiadása nélkül zárul.

Ugyanakkor komoly közgazdászként nem tudja konkrét tényekkel alátámasztani ezt a várakozását. Azt hiszem visszacsinálják az új büntetővámokat, de nem látom hogyan történhet ez meg - fejtegeti. Ez csupán egy hipotézis a részünkről, mivel nyilvánvaló, hogy a romló helyzet senkinek sem hozhat semmilyen hasznot.

A fotó forrása: Stocksnap