A piaci zsargonban meghonosodott "fiscal cliff" - "költségvetési sziklaszirt" - félhivatalos elnevezés arra a befektetői félelemre utal, hogy a Kongresszus és a Fehér Ház közötti tavalyi adósságlimit-vita kompromisszumos megoldásának részeként kidolgozott radikális kiigazító csomag maradéktalan érvényesítése esetén az amerikai gazdaság e "sziklaszirt" széléről ismét a recesszió szakadékába zuhanhat.

A Fitch új felmérése szerint azonban az európai adósságpiaci befektetői közösség tagjainak 82 százaléka számít arra, hogy végül valamiképp sikerül elejét venni a "fiscal cliff" teljes mértékű érvényesítésének, bár ez a kör is tart attól, hogy az egyezség eléréséig hátralévő időben a súlyos megszorítás kilátása hatással lesz az amerikai gazdaságba és a politikai döntéshozatalba vetett befektetői bizalomra.

A Fitch Ratings körkérdésébe bevont - összesen 7400 milliárd dollárnyi kötvénybefektetési tőkét kezelő - intézményi befektetők 10 százaléka ennél derűlátóbb: ez a kör is számít a "fiscal cliff" elkerülésére, de a megállapodásig eltelő időben sem lát sok okot a piaci aggályokra.

Borúlátó kevesek

A hitelminősítő csütörtöki ismertetése szerint a megkérdezett európai intézményi befektetőknek mindössze 5 százaléka tart attól, hogy a 600 milliárd dolláros - az éves amerikai GDP-érték 4 százalékának megfelelő - megszorító csomag változatlan formában életbe lép januárban, és globális negatív hatásokkal járó recessziót okoz az amerikai gazdaságban. A válaszadók 2 százaléka ugyanakkor hasznosnak tartaná a hiánycsökkentési program végrehajtását.

A felmérés eredményeihez fűzött kommentárjukban a Fitch Ratings londoni elemzői megerősítették azt a már előző nap is külön állásfoglalásban ismertetett véleményüket, amely szerint Barack Obama újjáválasztott amerikai elnöknek és a Kongresszusnak sürgősen megoldást kell találnia a "fiscal cliff" és a további adósságlimit-emelés problémájára, ha az Egyesült Államok el akarja kerülni a költségvetési és gazdasági válságot.

A Fitch Ratings megismételte azt az előrejelzését is, hogy ha az adóemelési és kiadáscsökkentő költségvetési intézkedéscsomag januárban változatlan formában életbe lép, az "szükségtelen és elkerülhető" recesszióba sodorná az amerikai gazdaságot, és ebben az esetben az amerikai munkanélküliség 2013-ban 10 százalék fölé emelkedne.

Leminősítés is jöhet

Csütörtöki londoni elemzésében a hitelminősítő közölte: ha nem sikerülne akár csak egy ideiglenes megoldást kidolgozni a megszorító csomag maradéktalan érvényesítésének elkerülésére, és ha megismétlődik az államadósság-limit emelésével kapcsolatban tavaly augusztusban kialakult konfrontáció a Fehér Ház és a Kongresszus között, az azt jelentené, hogy az elnökválasztás nem hozott megoldást a washingtoni politikai patthelyzetre, és ebben az esetben a Fitch Ratings valószínűleg leminősítené az Egyesült Államokat.

A Fitch tavaly november óta leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást tart érvényben az Egyesült Államok lehetséges legjobb, AAA szuverén adósbesorolására. Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's már tavaly augusztusban megvonta az Egyesült Államoktól az AAA adósosztályzatot, egy fokozattal AA pluszra rontva az amerikai besorolást, amelyre negatív kilátást hagyott érvényben. A Standard & Poor's annak idején azzal a véleményével indokolta a döntést, hogy a tavalyi adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.