A taláros testület szerint nem alkalmazható a nyugdíjak 15 százalékos csökkentése, de alkotmányellenesnek találta azt a törvénytervezetet is, amely a bírák és ügyészek nyugdíjainak újraszámolásáról rendelkezik. A bírák a közalkalmazotti bérek 25 százalékos csökkentését nem találták ugyan az alaptörvénnyel ellenkezőnek, de az erről szóló törvény néhány cikkelye ellen is kifogást emeltek.

Helyi hírforrások szerint, Emil Boc miniszterelnök helyi idő szerint 13 órára rendkívüli kormányülést hívott össze, hogy alternatívákat keressenek a kiadások csökkentésére. Korábban már a kormánypárti politikusok is úgy nyilatkoztak, hogy amennyiben elbukik a csomag valamelyik eleme egyetlen megoldás marad: az adók növelése.

A bukaresti Jurnalul National napilap meg nem nevezett kormányforrásokra hivatkozva tudni véli, hogy a Boc-kabinet az áfát a jelenlegi 19 százalékról 25 százalékra emelné, az egykulcsos jelenleg 16 százalékos adókulcsot pedig 20 százalékra növelné.

A taláros testület döntése nyomán ugyanis veszélybe került a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) várt támogatási részlet folyósítása, a valutaalap korábban ugyanis feltételként szabta meg Bukarestnek, a költségek visszaszorítását, ezen belül a nyugdíjak csökkentését.

Korábban a miniszterelnök úgy nyilatkozott: az adók emelése helyett a költségcsökkentésekre összpontosítunk, ösztönözve ezzel a magánszférát, és csökkentve az infláció veszélyét. Hozzátette: a közkiadásokat 2,5 milliárd euróval kell visszafogni ahhoz, hogy az idei államháztartási hiány ne haladja meg a GDP 6,8 százalékát. Ellenkező esetben a deficit 10 milliárd eurónál is magasabb lenne.

Eközben egyre nő a társadalmi elégedetlenség, a tervezett megszorítások miatt végsőkig elkeseredett közalkalmazottak és nyugdíjasok egyre erőszakosabban követelik a kormány és az államfő távozását. A péntek reggel a kormánypalota előtt összegyűlt mintegy ezer ember megpróbálta áttörni a csendőrök alkotta kordont, a rendfenntartó erők erősítése nyomán azonban kísérletük kudarcot vallott.

Az alkotmánybíróság pénteki döntése nyomán jelentősen gyengültek a kelet-közép-európai devizák - köztük a forint, amelynek az euróhoz viszonyított árfolyama 286 fölé is emelkedett. A román nemzeti valuta a bejelentést követően héthónapos csúcsot döntött, 4,23-ról 4,28-ra gyengült az euróhoz képest.


Ezzel egy időben lejtőre kerültek a bukaresti értéktőzsde (BVB) mutatói is, a román blue chipek öt százalékot zuhantak, míg a befektetési alapok (SIF) közös mutatója több mint hét százalékos veszteséget szenvedett.

Az IMF igazgatótanácsa hétfőn döntött volna az újabb 850 millió eurós támogatási részlet folyósításáról, ám az intézkedések egy részének alkotmányellenessé nyilvánítása miatt úgy tűnik, hogy ez a döntés elmarad. Ez azt is jelenti, hogy Románia átmenetileg elesik ettől az összegtől.