Elkészültek a haditervek az Észak-Korea elleni háborúra

Az Egyesült Államok Észak-Koreával szemben megfogalmazott fenyegetései üres beszédnek bizonyulhatnak, ha szembesítjük azokat azzal a gigantikus logisztikai feladattal, amelyet egy háború elindításához el kellene végezni. A katonai felvonulás tervei azonban készen vannak.
Komócsin Sándor, 2018. január 7. vasárnap, 12:17
Fotó: Reuters

Az Egyesült Államok elnökének látványos ökölrázása Észak-Korea felé sokakat félelemmel töltött el, azt hihették ugyanis, hogy küszöbön áll egy háború a sztálinista rezsim és az USA között. Donald Trump fenyegetései azonban egyelőre nincsenek összhangban a valósággal, ugyanis hiányzik a megvalósításukhoz szükséges masszív katonai felvonulás - hívja fel a figyelmet a Financial Times (FT).

Az amerikai hadsereg eddig csak néhány pici tűszúrást helyezett el ellenfele testén azzal, hogy repülőgépei Észak-Korea határán járőröztek, ám a szakértők úgy vélik, hogy a két ország között 2017-ben kiéleződött feszültség indokolttá tenné, hogy a Pentagon felkészüljön egy komoly katonai válaszcsapás végrehajtására.

Rengeteg ember

Dél-Koreában 200 ezer, a sztálinista diktatúra rakétáinak hatótávján belül lévő Japánban 50 ezer amerikai állampolgár tartózkodik. Evakuálásuk, amely egy háború esetén elkerülhetetlen lenne, irtózatosan nagy logisztikai feladat. Ráadásul ha csak megkezdenék az ezzel kapcsolatos előkészületeket, az már elegendő indok lenne Kim Dzsongun észak-koreai vezérnek arra, hogy kiadja a parancsot egy megelőző csapásra.

Az USA 70 éve készít háborús terveket attól tartva, hogy az 1953-as után elkerülhetetlen egy újabb koreai háború - mondta el az FT-nek Dennis Blair nyugalmazott admirális, aki 1994-ben Bill Clinton elnöksége idején egy repülőgép-hordozókból álló flottát irányított. Akkoriban Clinton fontolgatta, hogy az amerikai hadsereg csapást mérjen Észak-Koreára. Részben az tarthatta vissza ettől, hogy bármilyen összecsapás hatalmas emberáldozattal járna.

Hol az atombomba?

Az amerikaiak és szövetségeseik egyik legnagyobb gondja, hogy nem tudják pontosan, hol tárolják az sztálinista rezsim nukleáris fegyvereit. Ezek megsemmisítésének legbiztosabb módja az lenne, ha egy az USA-ból induló lopakodó bombázó támadná meg atomfegyverrel a kritikus bázisokat, ám Blair kizártnak tart egy ilyen megelőző csapást, mert az beláthatatlan katonai-politikai-erkölcsi-környezeti következményekkel járna.

Dennis Wilder, korábbi CIA-elemző és George W. Bush elnök ázsiai ügyekben illetékes tanácsadója úgy véli, hogy ehelyett az USA megpróbálhatja precíziós támadással megsemmisíteni Phenjan környékén azokat a létesítményeket, amelyekben az interkontinentális ballisztikus rakétákat tartják és töltik fel üzemanyaggal. Az USA sokkal jobb információkkal rendelkezik a rakéták helyéről, mint az atombombák raktárairól.

Rengeteg katona

A háborús tervek szerint egy Észak-Koreával vívott háború esetén közel 700 ezer amerikai katonát mozgósítanának, 160 hadihajót és 1600 repülőgépet vonultatnák fel. Behívnák a 2,7 millió dél-koreai tartalékost is. Olyan stratégiai fegyverek is csatasorba állnának, mit az F-22-es vadászbombázók és a B1-B bombázók.

Az egyik hadgyakorlaton megjelentek az előbbiek, amelyeket nem látnak az észak-koreai radarok. Válaszul a phenjani rezsim kijelentette, hogy háborús cselekedetet követtek el vele szemben.

És Daniel Pinkston, a szöuli Troy University tanára úgy véli, hogy jogosan aggasztják Phenjant a dél-koreai-amerikai hadgyakorlatok. Egy ellene induló támadás legjobb kiindulópontja a két hadsereg valamelyik tavaszi gyakorlata lehet, amikor katonai erőik a legmagasabb készültségben vannak.

Levágni a kígyó fejét

A szakértők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy az USA Dél-Koreában lévő erői (30 ezer fő) kevesek lennének egy háborúhoz, ezért akkor kezdődhet aggódni a közvélemény, amikor azt hallja, hogy az Okinawa szigetén lévő egységeket is elkezdik felduzzasztani.

Ha lesz háború, az nem az ötvenes évekbeli koreai konfliktus megismétlése lesz. Nem lesz frontvonal, a legfontosabb célpontok a legfelsőbb döntéshozó személyek lesznek. Minden a személyes döntéseken múlik majd.

A nyitókép forrása: Reuters

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krax+, 2018.01.08 16:10

Látom, ez a fizetett troll idióta, csak nem hagyott fel a saját számtalan kamuprofiljaival való egész napos egymással társalgással!
Szerencsétlen, és szánalmas, hogy annyira magányos, és kirekesztett, hogy csak itt tudja, virtuálisan kiélni az agyament, és agresszív frusztrációit!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.01.08 15:15

Az úrnak és magyarnak egyaránt rongy miniszterelnökként súlyos felelősséget visel, a háborúért és következményeiért.
Méltatlanul áll a szobra az ország első terén.
Trianon is az ő lelkén szárad.
De azért akadt néhány hazafi aki ólommal tömte ki ennek a rongynak a bőrét.
Ez rendes dolog volt de a sok százezer magyar férfi haláláért csekély vigasz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2018.01.08 14:14

Breaking News: Tűz van a Trump Tower legfelső szintjein.
Mindenki meneküljön! Ez is összeomlik, magába fog roskadni, mint 9/11 napján.
Jah, nem. :DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2018.01.08 11:07

@zana: " A Monarchia benne mi üzentünk hadat először.."
Kicsit tanítalak, ha már a szüleid nem tartották ezt fontosnak. :)

Szerbiának küldött 1914. július 28-i osztrák-magyar hadüzenet kérdésében a döntő szót nem a magyar vagy az osztrák parlamentben, hanem a közös minisztertanácsban mondták ki.
Július 7.-i min.tanácsban a labancok azonnali támadás szerettek volna, ezzel szemben gróf Tisza István azt javasolta, hogy diplomáciai úton kell megfogalmazni a követeléseinket Szerbiával szemben, és pedig úgy, hogy ezek a követelmények ne legyenek teljesíthetetlenek.
Ezek a tények tahókám. Hogy te tanulatlanságból, vagy a szokásos szélsőlibsi törtélemhamisítás okán hazudozol, azt döntsd el te, nekem mind1.

"Az internet egyik rossz oldala, hogy minden hülyeség megjelenhet."
A legnagyobb az pedig, h az ilyen tanulatlan suttyók minden hülyeséget ideírhatnak. Alapvető dolgokkal nem vagy tisztában, hogyan is tudnád eldönteni melyik írás fals vagy igaz. Az ilyen tanulatlanok gyökerek kellenek a rendszernek, veletek bármit el lehet hitetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.01.07 20:50

Tényleg igaz, egy Korea elleni támadáshoz előkészületek kellenek, az pedig nincsen.
Trump amerikai elnökhöz méltatlan módon fröcsög(nincsen erre más szó) a neten!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html