Elkezdődhet a vérontás - Putyin is polgárháborút vizionál

A kramatorszki repülőtér elfoglalása, amely halálos áldozatokkal is járt, csak a kezdete az orosz szeparatisták elleni katonai akciónak - figyelmeztetett az ukrán biztonsági erők frissen kinevezett parancsnoka. Eközben már Putyin is úgy látja: Ukrajna polgárháborúba sodródik.
Napi.hu, 2014. április 16. szerda, 09:36
Fotó: Reuters

Több száz orosz katona van a donyecki megyében és a számuk nő - jelentette ki a KyivPost tudósítása szerint Vaszil Krutov, az ukrán biztonsági erők (SBU) parancsnokhelyettese. Moszkva tagadja, hogy katonákat küldött volna Kelet-Ukrajna bármely részére. Krutov viszont úgy becsli, hogy a hét végén 150-en, a kedden már 300-an voltak, és ebben nincsenek benne azok, akik korábban érkeztek.

Arra a kérdésre, hogy miként juthattak be az országba, csak annyit válaszolt, hogy egy profinak ez gyerekjáték. És ez esetben speciális felkészítésben részesült, bevetési tapasztalatokkal rendelkező katonákról van szó.

Most jön a java

Az SBU a napokban büntetőeljárást indított egy orosz bank ellen azzal a váddal, hogy Oroszországból érkező terroristákat támogat. A biztonsági erők a határőrség egyik jelentésében bizonyítékát látják annak, hogy jogosan léptek fel. Elfogtak ugyanis négy ukránt, akik 140 ezer dollárral a táskájukban utaztak a Krím fővárosából, Szimferopolból Kelet-Ukrajnába. Kihallgatásuk során azt derült ki, hogy ezt a pénzt az ottani oroszbarát lázadóknak szánták.

Még csak most kezdődött a kijevi kormány antiterrorista akciója - írta Facebook-oldalán Dmitrij Timcsuk, az SBU parancsnoka a kramatorszki repülőtér elfoglalását kommentálva. Állítása szerint ezzel megakadályozták, hogy a létesítmény Moszkva támogatását élvező milíciák kezére kerüljön. Luhanszk bányavárosban a helyi szénbányászokkal együtt járőröznek az ukrán katonák. Lezárták azokat az utakat, amelyeken át "orosz turisták" érkezhetnének a városba. A luhanszki SBU-központ ennek ellenére a szeparatisták kezén maradt.

És mi következik ebből?

Vlagyimir Putyin orosz államfő úgy látja, hogy a kijevi vezetés által kezdeményezett katonai akcióval Ukrajna a polgárháború szélére sodródott. Moszkva szerint a biztonsági egységek bevezetése ellenkezik az ukrán alkotmánnyal, amely tiltja az erő alkalmazását a békés tüntetőkkel szemben. William Hague brit külügyminiszter viszont az ukránokkal ért egyet, úgy véli, hogy Oroszország gyengén álcázott katonai egységeket küldött Kelet-Ukrajnába, hogy irányítsák a középületek megszállását - jelentette a BBC.

Putyin újra tárgyalt telefonon Angela Merkel német kancellárral. A beszélgetésről csak annyit árultak el a sajtónak, hogy mindkét vezető nagyon várja már az Ukrajnával kapcsolatos csütörtöki négyoldalú (ukrán-orosz-EU-USA) tárgyalásokat. Ezen a rész vevő államok vezető diplomatáikkal képviseltetik magukat.

Az éjszaka folyamán száz embert láttak a megszállt repülőtér környékén, amint Molotov-koktélokat raktak szépen sorba. Emellett a hírek szerint a lázadás központjának tekintett Szlovjanszk város környékén felvonulnak az SBU erői.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ZalanIvan, 2014.04.16 19:15

@Haynau: Megint sikerült jelentősen a Mariana-árok alá mennie színvonalban. Magát védőfelszerelés nélkül még olvasni is veszélyes. Ostoba fajankó, aki egymagában képes lehúzni egy teljes ország GDP-jét. Ha meg szaporodik, veszélyesebb az Ebolánál...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2014.04.16 17:43

MInden ilyen probléma az előző politikusok hibája miatt van, ki tiltotta meg Jelcinnek, hogy annak idején Ukrajna határait etnikai igazság alapján huzza meg, mikor nála volt az erő is? Egyébként két ilyen testvérnép közötti etnikai viszály megoldhatatlan, hiszen annyira átszövik egymás államait, hogy valóban egy államban van a helyük, oroszoknál is élhet több tízmilló ukrán, és viszont, legjobb ebbe külföldnek nem avatkozni, Ukrajna magában nem képes megélni sem, ha bejön az EU-ba, akkor sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Haynau, 2014.04.16 16:43

@ZalanIvan: Te sukett fizetett ruszki-seggnyalo ne teregesd mar minden cikk alatt az ukran (ruszin) nyelvtudasodat. Kulonben is itt most nem Karpataljarol van szo. Ponyimaes? Van ezen a forumon olyan is aki nem csak a ruszin (szlav parasztnyelv) nyelvet dadogja de targyalo szinten beszeli ugy az angolt, franciat mint a nemetet (kicsit a ruszkit is) es videokon HELYSZINROL is ertesul. Minden nyomorult hozzaszolasodban a lehetetlent probalod igazolni, vedeni: hogy a "bekeszereto" ruszkik, az agreszorok az aldozatok. Mar egy masik cikk alatt is kerdeztem: mennyit kapsz a ruszki-seggnyalasert???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2014.04.16 14:41

Ahhoz, hogy reális véleményt tudjon valaki formálni ma Magyarországon a jelenlegi ukrajnai állapotokról, az alábbi ismeretek szükségesek:
- orosz nyelvtudás
- ukrán nyelvtudás
- angol nyelvtudás
- Kárpátalja életének utóbbi több évtizedes ismerete, rokoni, ismerősi kapcsolatok, lehetőleg vegyesen az ott élő különböző nemzetiségű emberekből

Aki csak a magyar nyelvű - vagy kizárólag angol nyelvű -hírekre támaszkodva formál véleményt a kialakult helyzetről, az messze kerül az igazságtól akaratán kívül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.04.16 13:56

@lauda: " A Krim mikor volt az ukránoké???? Hruscson adta oda nekik 1954.-ben "

Na innentől volt az ukránoké, és a birodalom szétesésekor senki nem követelte vissza...Amennyiben Ukrajna nem óhajtana az eu társult, vagy teljes jogú tagja lenni, az egész balhé nincsen. Az előre gondolkodás nem a politikusok sajátja.
Ott volt egy országhatár, amit most felrúgtak minden alku nélkül, az erősebb kutya örökít elvének megfelelően.
Ha a helyzet kiéleződik, lesz jó néhány hulla és sebesült mindkét oldalon, Ukrajna gazdasága gyakorlatilag megsemmisül, aztán indulhat az újjáépítés, és lehet megint sebeket nyalogatni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html