Több száz orosz katona van a donyecki megyében és a számuk nő - jelentette ki a KyivPost tudósítása szerint Vaszil Krutov, az ukrán biztonsági erők (SBU) parancsnokhelyettese. Moszkva tagadja, hogy katonákat küldött volna Kelet-Ukrajna bármely részére. Krutov viszont úgy becsli, hogy a hét végén 150-en, a kedden már 300-an voltak, és ebben nincsenek benne azok, akik korábban érkeztek.

Arra a kérdésre, hogy miként juthattak be az országba, csak annyit válaszolt, hogy egy profinak ez gyerekjáték. És ez esetben speciális felkészítésben részesült, bevetési tapasztalatokkal rendelkező katonákról van szó.

Most jön a java

Az SBU a napokban büntetőeljárást indított egy orosz bank ellen azzal a váddal, hogy Oroszországból érkező terroristákat támogat. A biztonsági erők a határőrség egyik jelentésében bizonyítékát látják annak, hogy jogosan léptek fel. Elfogtak ugyanis négy ukránt, akik 140 ezer dollárral a táskájukban utaztak a Krím fővárosából, Szimferopolból Kelet-Ukrajnába. Kihallgatásuk során azt derült ki, hogy ezt a pénzt az ottani oroszbarát lázadóknak szánták.

Még csak most kezdődött a kijevi kormány antiterrorista akciója - írta Facebook-oldalán Dmitrij Timcsuk, az SBU parancsnoka a kramatorszki repülőtér elfoglalását kommentálva. Állítása szerint ezzel megakadályozták, hogy a létesítmény Moszkva támogatását élvező milíciák kezére kerüljön. Luhanszk bányavárosban a helyi szénbányászokkal együtt járőröznek az ukrán katonák. Lezárták azokat az utakat, amelyeken át "orosz turisták" érkezhetnének a városba. A luhanszki SBU-központ ennek ellenére a szeparatisták kezén maradt.

És mi következik ebből?

Vlagyimir Putyin orosz államfő úgy látja, hogy a kijevi vezetés által kezdeményezett katonai akcióval Ukrajna a polgárháború szélére sodródott. Moszkva szerint a biztonsági egységek bevezetése ellenkezik az ukrán alkotmánnyal, amely tiltja az erő alkalmazását a békés tüntetőkkel szemben. William Hague brit külügyminiszter viszont az ukránokkal ért egyet, úgy véli, hogy Oroszország gyengén álcázott katonai egységeket küldött Kelet-Ukrajnába, hogy irányítsák a középületek megszállását - jelentette a BBC.

Putyin újra tárgyalt telefonon Angela Merkel német kancellárral. A beszélgetésről csak annyit árultak el a sajtónak, hogy mindkét vezető nagyon várja már az Ukrajnával kapcsolatos csütörtöki négyoldalú (ukrán-orosz-EU-USA) tárgyalásokat. Ezen a rész vevő államok vezető diplomatáikkal képviseltetik magukat.

Az éjszaka folyamán száz embert láttak a megszállt repülőtér környékén, amint Molotov-koktélokat raktak szépen sorba. Emellett a hírek szerint a lázadás központjának tekintett Szlovjanszk város környékén felvonulnak az SBU erői.