Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ülés reggeli megnyitását követően a résztvevők a hagyományoknak megfelelően először Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével egyeztetnek.

Ezután munkaülés kezdődik a Brexit után bennmaradó tagállamok vezetőinek részvételével.

Theresa May brit miniszterelnök délelőtt 11 órakor csatlakozik a huszonhetekhez, és várhatóan aláírják a két dokumentumot.

A találkozó a hivatalos tervek szerint dél körül véget ér, mivel több uniós vezető, köztük Angela Merkel német kancellár is nyilvánvalóvá tette, hogy nem akar már tárgyalni, csak aláírni a kész egyezményt.

Szombat reggel a spanyol miniszterelnök még "vétóval" fenyegetett, amennyiben nem tisztázzák Gibraltár kérdését, ez azonban intenzív tárgyalások eredményeként délutánra sikerült.

Meghívólevelében Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke közölte, hogy a két dokumentum aláírását fogja javasolni a résztvevőknek, valamint azon véleményének adott hangot, hogy bár a britek távozása sajnálatos, sikerült megtalálni a lehető legjobb kompromisszumot.

A kiválási megállapodásról majd még a brit parlamentnek is szavaznia kell, ennek kimenetele viszont közel sem egyértelmű, sőt az elutasítás tűnik valószínűbbnek.

Sikerült tető alá hozni a lehető legjobb megállapodást, de nincs ok örömre, szomorú pillanat, tragédia az Egyesült Királyság távozása az Európai Unióból - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

"Szomorú nap a mai. Nincs ok örömre vagy ünneplésre, Nagy-Britannia kilépése szomorú pillanat, tragédia". Akkor sem tárgyalható alapjaiban újra a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodás, ha a londoni parlament végül nem fogadja el.

A csúcstalálkozó jó alkalom arra, hogy az EU levonja a brit kilépés minden tanulságát, egyebek mellett azt, hogy az uniónak vannak törékeny pontjai - jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök.

A brit kilépés azt mutatja, hogy van min javítani, az EU-nak reformra, átalakításra van szüksége. A csúcstalálkozónak a tiszteletet és a méltóságot kell mutatnia, valamint az unió egységét. "Nem ünnep ez, se nem gyász" - fogalmazott az elnök.

Az Európai Unió és az azt elhagyó Nagy-Britannia a szükséges dokumentumok aláírását követően is barátok és szoros partnerek maradnak - mondta Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló.

Eljött az ideje, hogy mindenki vállalja felelősségét, az előkészítő tárgyalások ugyanis nagyon nehezek és összetettek voltak. Hozzátette, a megbeszélések során az EU sosem az Egyesült Királyság ellen, mindig a legjobb közös megoldás érdekében tárgyalt.