Elkezdődött az OPEC-csúcs, máris lebeszélték az árat

Megkezdődött az OPEC kétnapos féléves ülése csütörtökön Bécsben; egyelőre nem született megállapodás a termelés csökkentéséről, ezért dél körül jelentősen, több mint 4 százalékkal csökkent a Brent olajfajta ára.
Domokos László, 2018. december 6. csütörtök, 13:41
Fotó: Shutterstock

Homály fedi azt is, hogy Oroszország - mint a legnagyobb szervezeten kívüli olajtermelő - mennyivel csökkentené termelését.

Dél körül az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 2,68 dollár, 4,35 százalék csökkenéssel, 58,88 dolláron állt - írta az MTI.

Az OPEC olaj- és energiaügyi minisztereinek csütörtök délelőtti megbeszéléséről kiszivárgott hírek szerint egyelőre nem sikerült dűlőre jutni, hogy mennyivel fogják vissza a termelésüket: 500 ezertől 1,5 millió hordóig terjedő adatokról hallani. A szervezet több vezetője jelezte, hogy csak abban az esetben lenne hatékony a termeléscsökkentés, ha ahhoz csatlakozna a szervezeten kívüli legnagyobb olajtermelő Oroszország is.

A kőolaj árának dél körüli jelentős gyengüléséhez jelentős mértékben hozzájárult az a hír is, hogy Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter visszautazott Moszkvába, hogy tájékoztassa Vlagyimir Putyint az OPEC-tárgyalások állásáról. Az orosz miniszter várhatóan csak pénteken érkezik vissza Bécsbe.

Az alapforgatókönyv szerint az OPEC-országok és a szervezeten kívüliek együttesen napi 1 millió hordóval csökkentenék a termelésüket, amennyiben Oroszország vállalná termelésének napi 150 ezer hordós visszafogását. Amennyiben Oroszország úgy döntene, hogy napi 250 ezer hordó csökkentést vállal fel, akkor a teljes termelésvisszafogás elérheti a napi 1,3 millió hordót.

Alekszandr Novak ugyanakkor azt mondta csütörtökön, hogy Oroszországnak más termelőkhöz képest nehezebb visszafogni a termelését télen a hideg miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.12.06 23:47

Érdekes játszma ez. Az amerikai palaolaj, a szaudiakkal együtt, könyörög a termelés visszafogásáért, mindkettőt taccsra teszik a jelenlegi olajárak. Az oroszok pedig - egy vigyorral, gondolom - tesznek korlátozni a termelést, nekik 10-15 dollár per barrelig jó az olajár, most nyírják ki mindkét említett konkurrenciát, a petrodollárral együtt...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html