A nyugati világ messzemenő következtetéseket vont le abból, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette: személyes támogatásával kezdenek tárgyalásokat Belarusszal egy légi támaszpont létrehozásáról, eközben tegnap a leghűségesebb szövetségese, Alekszandr Lukasenko kijelentette: erre "nincs szükségük".

A terv, amely a lengyel, az ukrán és a litván határtól egyaránt csupán 200 kilométerre telepített volna vadászbombázókat, komoly nyugtalanságot keltett a nyugati szövetségesek körében.

Elemzők valószínűnek tartják, hogy Lukasenko a vasárnapi elnökválasztás miatt hátrált meg, bár senki sem vonja kétségbe, hogy annak várható eredménye a dicsőséges szovjet évek legalább 90 százaléknyi szavazatát hozza a regnáló diktátornak.

Az államfő a Belta hírügynökségnek természetesen úgy nyilatkozott, hogy semmit sem tud a Belaruszba tervezett orosz katonai támaszpontról, amiről az ellenzék "sikítozik", de egyelőre nincs is rá szükségük.

Vagyis a választások után bármikor újra elővehető és jóváhagyható a projekt. Ennek stabil alapot ad a két ország között 2009-ben kötött megállapodás a közös határok védelméről.