Magyarország jobboldali populista kormánya határozottan védi azt az elképzelését, hogy megregulázza a külföldi támogatást is élvező civil szervezeteket és úgy látja, hogy az új amerikai adminisztráció felállása új éra kialakulásához vezet - írja a Guardian, amely visszatért a magyar kormány civil szervezetekkel kapcsolatos terveinek elemzéséhez.

Sok kormánytól független szervezetet vezetőit és tagjait riadóztathatja az a tény, hogy a Kovács Zoltán kormányszóvivő a Guardiannak adott telefoninterjújában megerősítette: változtatásokra készülnek a civil aktivisták tevékenységének szabályozásával kapcsolatban.

Más világ jön

Sok csoport hangot adott félelmének azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, aki korábban egyértelművé tette, hogy illiberális állam kialakítását tervezi, a következő hónapokban a civil szervezetek megregulázásával fog foglalkozni. Ez előtt utat nyithat a Trump-féle új amerikai adminisztráció hatalomra kerülése.

Láthatóan új éra alakul ki Washingtonban, más hozzáállással fogják kezelni az ilyen ügyeket - derül ki Kovács szavaiból. A kormányszóvivő hozzátette ehhez, hogy az Obama-adminisztráció bírálatai a magyar kormány civil szervezetekkel kapcsolatos politikája miatt szükségtelen feszültséggel terhelték meg a két ország viszonyát.

Ugyan már, kérem!

Kovács szerint Magyarországot megalapozatlan vádak érték a kormány tevékenységének átláthatatlansága és a korrupció miatt. A budapesti vezetés úgy véli, hogy az ilyen dolgok félretolása megkönnyítheti az ügyek intézését. Egy pragmatikusabb éra közeledését látják, amelyben az országot nem mérik azzal kettős mércével, amely ezekben a vádakban gyakran tetten érhető volt.

A szóvivő megerősítette azt az álláspontot is, hogy Soros György magyar származású amerikai üzletember "teljesen nyilvánvalóan" keresi a lehetőséget, hogy beavatkozzon a magyar belpolitikába. Például azzal, hogy igyekszik elfogadtatni a bevándorlók és a menekültek befogadását az európai országokkal.

Megfélemlítés vagy rendteremtés?

A civil szervezetek aktivistái szerint a kormány új tervei - amelyeknek egyelőre csak egy eleme szivárgott ki, nevezetesen, hogy a szervezetek vezetőinek a politikusokéval megegyező vagyonnyilatkozatot kell készíteniük - a civilek megfélemlítését szolgálják. Kovács viszont azt mondta a Guardiannak, hogy a változtatásokat indokolja a civil szervezetek politikai tevékenysége.

A kormány úgy látja, hogy ezeknek a szervezeteknek éppen olyan átláthatónak kell lenniük, mint a politikai szervezeteknek. Különösen azoknak, amelyek politikai kérdésekkel vagy politikai összefüggéseket is érintő ügyekkel foglalkoznak. Amint valaki belép erre a területre, nem civil többé - úgy kell viselkednie, mint egy politikusnak.

Nehogy már külföldről!

Amikor a civilek külföldi forrásból származó anyagi támogatásáról kérdezték a Kovácsot, kijelentette, hogy ez a nemzeti szuverenitást érintő kérdés. Nem látni olyan közép-európai országot, amely olyan civil szervezeteket finanszírozna, amelyek például Nagy-Britanniában kívánnának befolyásolni politikusokat.

A kormányszóvivő az izraeli példára is hivatkozott. Ott egy viszonylag friss törvény szerint azoknak a civil szervezeteknek, amelyek pénzük több mint felét külföldről szerzik, ezt a tényt minden kiadványukon fel kell tüntetniük és a kormánnyal és a hadsereggel csak külön engedély alapján léphetnek kapcsolatba.

Kovács szerint senki sem kérdőjelezi meg Izrael demokratikus voltát e miatt a jogszabály miatt. Látható, hogy ugyanazt a problémát igyekeznek kezelni, mint a magyar kormány.

Kisebbrendűségi érzés

Orbán várhatóan nem fog frontális támadást indítani a civil szervezetek ellen, mert el akarja kerülni az összecsapást az Európai Unióval - mondta a Guardiannak egy budapesti kutatóintézet neve elhallgatását kérő vezető kutatója.

Ez a kormány üldözési mániában szenved, politikája az önbizalom hiányáról árulkodik - tette hozzá. Úgy tekintenek a Soros pénzéből is részesülő szervezetekre, mint amelyek részei valamilyen nemzetközi összeesküvésnek, ám erről szó sincs. Olyan emberek dolgoznak bennük, akik valami hasznosat akarnak tenni, ám ősellenségként tekintenek rájuk, miközben valójában jelentéktelenek és gyengék.