Az eurózóna pénzügyminiszterei pénteken döntöttek a spanyol bankmentő csomagról, amit Madrid várhatóan kedden ír alá, de e pozitívnak tekinthető hír mégsem hozot megnyugvást a piacokon, ugyanis pénteken megjelenő sajtóhírek szerint Valecia lesz az első spanyol tartomány,  amelyik pénzügyi segítséget kér a központi kormányzattól - az erről szóló hír hivatalos közleményből származott.

A MarketWatch a közleményt idézve azt írja, hogy a tartomány pénteken az ibériai kormány által a múlt héten felállított pénzügyi alapból kér segítséget a lejáró hiteleinek újrafinanszírozásához. "Valencia, más régiókhoz hasonlóan, a gazasági válság eredményeként a piacokon  tapasztalható forrásszűke következményeitől szenved" - áll a közleményben.

A központi kormányzat által a múlt héten felállított alap maximum 18 milliárd eurónyi forrást biztosít a tartományok számára az év végéig. A segítségért cserébe a tartományoknak a korábbinál megjelöltnél nagyobb mértékű kiadáscsökkentéseket kell végrehajtaniuk.

Ehhez képest a spanyol költségvetésért felelős miniszter, Cristobal Montoro cáfolta, hogy a legnagyobb spanyol tartomány máris pénzügyi mentőövre szorulna, miközben az egyik hírügynökség szerint Montorónak tudomása van a tartomány kérelméről.

Valencia adósságproblémái nem újak, besorolását már hitelminősítők is elkezdték a bóvli kategóriába süllyeszteni - jegyzi meg a Guardian euróválságról szóló blogja.

A spanyol tízéves államkötvények hozama a hírekre 7,215 százalékra szökött, ami az eurózóna létrehozása óta új csúcsot jelent. Hasonló volt tapasztalható az ötéves állampapíroknál, amelyek 6,76 százalékon tetőzve állítottak be új rekordot. Az euró/dollár kurzusa 1,22 alá esett.

Pénteken ismertette a spanyol kormány az ország gazdasági kilátásairól szóló felülvizsgált előrejelzéseit is. Eszerint a spanyol gazdaság jövőre is zsugorodik az idei csökkenés után, növekedés 2014-től várható.  A kormány eredetileg azzal számolt, hogy jövőre már 0,2 százalékkal nő a gazdaság, most azonban úgy véli, hogy a hazai össztermék (GDP) 0,5 százalékkal zsugorodik. Az idei gazdasági csökkenést 1,7 százalékról 1,5 százalékra változtatták.

Cristobal Montoro gazdasági miniszter elmondta: a kormány várakozásai szerint 2014-ben 1,2 százalékkal, 2015-ben 1,9 százalékkal nő a spanyol GDP. A kormány előrejelzése szerint alig változik a magas munkanélküliség a következő években. A ráta az idei 24,6 százalékról jövőre 24,3 százalékra, 2014-ben 23,3 százalékra mérséklődik.

Az Európai Bizottság részéről Olli Rehn pénzügyi biztos pénteken kijelentette, hogy Spanyolország várhatóan 2014-re kerülhet ki a túlzottdeficit-eljárás alól.