Rohamrendőrök állják el a milánói San Babila teret és környékét, mert több ezer ember tüntet az ellen, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter és kormányfő-helyettes tárgyalnak egymással a prefektúra épületében. A tüntetésen a Republica és a Corriere della Sera beszámolói alapján többnyire baloldali érzelmű emberek tüntetnek.

A demonstráció egyik fő mondanivalója, hogy kifejezzék EU-pártiságukat, valamint azt, ellenzik, hogy a jelenlegi olasz szélsőbaloldali-jobboldali kormánykoalíció populizmusát. Az "Európa határok nélkül" tüntetésen a szónokok elítélték azt is, hogy Magyarország kerítést húzott a déli határára, szélsőségesen menekültellenes retorikát fogalmazott meg.

 

 

Azonban a találkozót szimbolikusnak tartják, sokkal inkább az olasz Conte-kormányt kritizálják, amiért egyik pillanatról a másikra az országba a tengeren keresztül Észak-Afrikából érkező migránsokat nem engedte partot érni, így a partiőrség és civilek hajói is napokat vesztegeltek emberekkel a fedélzetükön. Ellenzik, hogy embertelenül bánnak a menekülőkkel, mert így csak még több ember hal meg a tengeren - írja a La Republica a már említett beszámolójában.

A tüntetést a Pd, Liberi és Uguali, Possibile baloldali valamint centrista pártok szervezték.

Arról, hogy Orbán és Salvini találkozóján miről lehet szó, ebben a cikkben írtunk részletesen.

A fejlécfotó forrása: Marco Bertorello/AFP.