Ellenzékből még nem akart atomerőművet bővítteni, most már igen

Mégis kiírhatják az új tendert a temelíni atomerőmű bővítésére, miután a cseh pénzügyminiszter változtatott korábbi álláspontján.
Napi.hu, 2014. július 21. hétfő, 12:14
Fotó: Reuters

Csupán három hónappal azután, hogy érvénytelennek nyilvánították a temelíni atomerőmű bővítésére kiírt nemzetközi tendert, most úgy tűnik, hamarosan újra indítják a nemzetközi pályázatot. A milliárdos Andrej Babis pénzügyminiszter ugyanis, aki pártjával, az ANO-val az atomerőmű-építés leghevesebb ellenzői közé tartozott, most nyilvánosan állást foglalt az építés mellett.

A prágai rádió beszámolója szerint Babis az Ekonom cseh gazdasági hetilapnak adott interjújában kifejtette: az országnak több nukleáris energiára van szüksége, mert a földgázimport növelése nem reális alternatíva, a szenet pedig a földben kell hagyni a következő nemzedékeknek.

Az előző tender azon bukott meg, hogy a kormány nem volt hajlandó garantált árat ígérni a két új reaktor áramáért, ezért az építtető CEZ vállalat áprilisban lemondta a pályázatot. Akkor úgy nézett ki, hogy akár 5-10 évet is késhet az építkezés megkezdése, azonban sorban kezdtek születni az alternatív javaslatok. Babis a mostani interjújában felvetette a ppp lehetőségét, ami már több csehországi nagyberuházásnál szóba került, de egyik sem jött össze. A pénzügyminiszter azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az állam egy magánbefektetővel közösen finanszírozza a beruházást, és az állam részvénypakettet kapjon. Jan Mládek iparügyi miniszter pedig javasolta, hogy a CEZ megkerülésével hozzanak létre a nukleáris bővítésre egy különleges állami vállalatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

coni, 2014.07.21 12:18

Ahogy Illés mondta -nagyon helyesen- egy ilyen beruházásnál jó sokat lehet lopni..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html