A tanács utalt az orosz Szövetségi Tanács (felsőház) szombati határozatára, amellyel "az orosz állampolgárok védelmében" felhatalmazta Vlagyimir Putyin elnököt Oroszország fegyveres erőinek alkalmazására Ukrajnában. A testület elismeri, hogy valóban előfordultak erőszakos megnyilvánulások, amelyeket a különböző politikai erők képviselői követtek el. Mindamellett úgy véli, hogy külső katonai erő alkalmazása egy szomszédos állam szuverenitásának megsértésével ellentétben áll Oroszország nemzetközi kötelezettségeivel, és egyáltalán nem áll arányban a jogsértések mértékével. A támadásokról, zavargásokról és gyilkosságokról szóló értesülések a Krím területén "nem hitelesek és túlzóak" - áll a nyilatkozatban.

Az emberi jogi tanács hivatkozik Andrej Jurovra, a tanács Krímben tartózkodó tagjára, akinek tanúsága szerint az elmúlt két napban a békés lakosság és a hadsereg körében nem voltak áldozatok és sebesültek, szemben arról, amiről a Szövetségi Tanács ülésén esett szó.

"A fegyveres erők felhasználása mindig az erőszak további kiszélesedésével és az emberi jogok még tömegesebb megsértésével fenyeget" - figyelmeztetett a tanács.
A közlemény szerint Ukrajna problémáit politikai rendezéssel és a legfontosabb vitatott kérdések (például a kisebbségi nyelvek státusa) ügyében a kompromisszum keresésével, nem pedig a hadsereg bevetésével kell megoldani.

"Ebben az értelemben szükségesnek tartjuk a fegyveres erők alkalmazásának teljes kizárását az ukrajnai belpolitikai konfliktus megoldásának folyamatában" - fejeződik be az emberi jog tanács közleménye.