A jéghoki-világbajnokságra szlovák fővárosba és Kassára érkezett külföldi szurkolók mintegy ötödét az oroszok teszik ki, annak ellenére, hogy a belépőjegyek feketepiaci ára sok honfitársukat marasztalta  otthon - írta a pozsonyi Új Szó. A moszkvai szlovák nagykövetség szerint sokan (például utazási irodák is) panaszkodnak amiatt, hogy nem lehet jegyekhez jutni, ennek ellenére 5-10 ezer orosz szurkolóra számítanak a szervezők. A spekulánsok rengeteg jegyet vásároltak fel, és többszörös áron adnak túl rajtuk. Emiatt a skandináv szurkolók száma is kisebb lehet a vártnál, mivel ők jegyek híján nem bízzák magukat a feketepiaci jegyárusokra, inkább otthon maradnak. A kezdésig hivatalosan 250 ezer jegy kelt el.

A világbajnokság a turisták mellett sok külföldi hivatásos koldust is Pozsonyba vonz. A hatóságok elsősorban románokról beszélnek, egy részük már néhány hónapja Szlovákiába érkezett, azután, hogy Bécsben betiltották a koldulást. A pozsonyi hajléktalanok a hoki-vb idején a Lafranconi híd alatt kapnak ételt és tisztálkodási lehetőséget.

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) figyelmeztette a kereskedőket, hogy körültekintően járjanak el a készpénz kezelése során. Csak olyan pénzt vegyenek át, amit ismernek, és a rendelkezésükre álló eszközökkel ellenőrizzék annak eredetiségét is - mondta Petra Pauerová, a nemzeti bank szóvivője. A papírpénzen ellenőrizzék tapintással a papír jellegét, a dombornyomást, a holografikus jeleket is. A fémpénzek esetében az NBS felhívja a figyelmet, hogy török líra, a thaiföldi baht és a volt olasz líra könnyen összetéveszthető a jelenleg forgalomban levő 2 eurós érmével.