Elmarad a lázadás, de részben bejött Orbán jóslata

Megugrott az EU népszerűsége az uniós tagállamokban, köztük Magyarországon is azóta, hogy a britek többsége egy éve a brexit mellett döntött. Ugyanakkor a többség elégedetlen az unió bevándorláspolitikájával és inkább saját kormányára bízná országa kereskedelmi kapcsolatainak alakítását.
Komócsin Sándor, 2017. június 16. péntek, 10:11
Fotó: Napi.hu

Jelentősen nőtt az Európai Unió támogatottsága az elmúlt egy évben, azaz azóta, hogy Nagy-Britanniában a 2016. június végi függetlenségi referendumon a voksolók többsége a brexitre szavazott - idézett egy friss felmérést a Financial Times (FT). Ezzel együtt az európaiaknak gondjuk van azzal, ahol Brüsszel a bevándorlást, a kereskedelmet és a gazdaság ügyeit kezeli.

A felmérést a Pew Research Center tíz európai országban, köztük Magyarországon végezte. Kiderült, hogy még az Egyesült Királyságban is népszerűbb a közös Európa, mint egy évvel ezelőtt: akkor a britek 44 százaléka ítélte meg pozitívan az EU-t, míg most 54 százalékuk van róla jó véleménnyel.

Nem lázadnak a magyarok

Németországban 68 százalékra ugrott az államközösség népszerűségi indexe a tavalyi 50 százalékról, Franciaországban 18 százalékponttal, 56 százalékra javult ez a mutató. Az olaszoknál csökkent ugyan, de így is 56 százalék, a Görögöknél nőtt, de így is csak 33 százalék. Egyedül ebben az országban vannak többen az EU-t elutasítók, mint az azt pártolók.

A régióból Lengyelországban és Magyarországon végezték el a felmérést. A lengyeleknél az egy évvel ezelőtti 70 százalék feletti értékről 74 százalékra, a magyaroknál a tavalyi 60 százalék feletti szintről 67 százalékra ment fel az EU népszerűsége. Összességében tehát elmaradni látszik a nemzetek lázadása Brüsszel ellen, amit Orbán Viktor magyar miniszterelnök fél évvel ezelőtt jósolt.

Egy kicsit mégis lázadnak

A Pew felméréséből azonban az is kiderült, hogy az unió népszerűségének erősödése nem homályosította el az emberek vele kapcsolatos aggályait. A migráció kezelését például medián átlagukat véve 66 százalékuk rossznak tartja. Csak a hollandok, a lengyelek és a németek többsége véli úgy, hogy az EU jól menedzseli Európa gazdaságát. Ez utóbbival kapcsolatban azonban meg kell jegyezni, hogy ezen a téren egy év alatt jelentősen javult az unió teljesítményének megítélése.


Nem áll túl jól az Európai Unió, ha arról kérdezik az emberek, hogy országuk nemzetközi kapcsolatait inkább saját kormányuknak vagy az uniónak kellene-e intéznie. Ezen a téren csak a hollandoknál és a németeknél "nyert" az EU és a megkérdezettek medián átlagát nézve az emberek 51 százaléka szerint kormányuknak, míg 39 százalékuk szerint az EU-nak kellene meghoznia a külkereskedelemmel kapcsolatos döntéseket.

Püfölőgép

Miközben egyes kormányok, elsősorban Lengyelország és Magyarország vezetése politikai püfölőgépnek használja Brüsszelt, országaik lakossága elkötelezetten támogatja az EU-t - állapítja meg FT. A lengyeleknél mért 74 százalékos támogatottság a legmagasabb a vizsgált tíz ország összehasonlításában. Ugyanakkor látva a bevándorlással és a kereskedelemmel kapcsolatos véleményeket megállapíthatjuk, hogy Orbán jól kapiskálja az európaiak fenntartásait.

A megkérdezett országok közül Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban támogatna a többség egy referendumot az ország uniós tagságáról. Ezt annak ellenére tartanák helyesnek, hogy nagy többségük szerint a brexit káros hatással lesz az Egyesült Királyságra és az Európai Unióra is.

Az összes megkérdezett 69 százaléka tartja "rossz dolognak" a brexitet - a britek 48 százaléka gondolja ezt, míg 44 százalékuk szerint jó dolog lesz ez. A németek 80, a britek 55 százaléka számít negatív hatásokra, míg nem meglepő módon az agyonsanyargatott görögöknél csak 30 százalék ez az arány.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix2, 2017.06.17 21:32

@atombandi:
"a cidesz tamogatok iskoliai vegzettseget elnezve, ezen nincs is semmi meglepo. a fidesz mara mar csak a cefren felnott szakmunkasok, az iskolazatlan ciganyok, es a vilag elszaladt mellettem fele nyuggerek partja lett"

Te is fideszes vagy? Nem is tudtam!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2017.06.17 09:48

@atombandi: Tehát le kell nézni a szakmunkásokat mert "isznak", a cigányokat mert "iskolázatlanok", és a nyugdíjasokat mert "maradiak" miközben nagyokat rasszistáztok és náciztok, nem értve hogy miért titeket hívnak liberálnáciknak. Csak titeket kell csodálni akik különleges gombáktól valamiféle felsőbbrendű tudás birtokosainak képzelitek magatokat. Majd ti+NWO Gyuribácsi+El-Qró megmondjátok a tutit. :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gmihaly621, 2017.06.17 07:25

@Winter: Midössze csak beneluxos ordító egerek, köztük a leggazdagabb Luxemburgból szalajtott korrupt alkoholista Juncker dagonyázó Európája helyett akarnak egy tökösebbet a magyarok, lengyelek, esetleg a csehek és a szlovákok, egyszóval a V4 mindenképpen. Románia jó el van az amerikai támaszpontjával. A Balkán még nem EU-tag keleti felével is kellene valamit kezdeni. Szóval tennivaló akad itt-ott.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.06.16 14:41

@Winter:
ez pont arra mutat ra, hogy mennyire hulyek, akik kormanypropagandat esznek. addig tetszik neki az unio, amig a kormannal megegyezik az allaspotjuk. tehat, ha egy olyan kerdest tesznekfel, hogy az eu jo dolog-e, azt fogja mondani, hogy igen. a kinek legyen igaza a vitaban, meg a kormanyra voksol. tehat elsosorban rajongokent viselkedik, nem felelos allampolgarkent. es ez rossz. minden valoszinuseg szerint ezt a helyzetet a racionalis gondolkodas hianya okozza, a cidesz tamogatok iskoliai vegzettseget elnezve, ezen nincs is semmi meglepo. a fidesz mara mar csak a cefren felnott szakmunkasok, az iskolazatlan ciganyok, es a vilag elszaladt mellettem fele nyuggerek partja lett.

felelos gondolkodasu ember szegyelne magat, ha ilyen tarsasagba keveredne. te nem vagy szegyenlos, te buszke vagy ra. valszeg valamelyik fenti csoportba tartozol. nincs ezzel gaz, csak a szorgalmas hulyeket senki nem szereti...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Winter, 2017.06.16 13:05

Hahahaaaa, és közben lelkesen támogatják a magyarok és a lengyelek az "EU-ellenes" kormányukat. Ez az, ami nem fér bele a fejetekbe, ugye? :PPP
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html